Εκπνέει τη Δευτέρα η προθεσμία για αναστολές-εισφορές

Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι

Τέλος χρόνου για τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας Νοεμβρίου από εργοδότες και εργαζόμενους, αλλά και για την πληρωμή των εισφορών Οκτωβρίου από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Την ερχόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου λήγουν και οι δυο προθεσμίες, που αφορούν πάνω από 1,5 εκατομμύριο επιχειρηματίες, εργαζόμενους και επαγγελματίες.

Αναστολές Νοεμβρίου

Ειδικότερα, μεθαύριο Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η προθεσμία δηλώσεων αναστολής σύμβασης για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έμειναν ανοικτές στο lockdown του Νοεμβρίου, αλλά είναι πληττόμενες βάσει ΚΑΔ. Για τον Νοέμβριο ισχύει η διευρυμένη λίστα πληττόμενων ΚΑΔ του περασμένου Απριλίου, που περιλαμβάνει 552 διαφορετικούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας. Ο εργοδότης μπορεί να δηλώσει σε αναστολή σύμβασης εργασίας μέρος ή ακόμη και το σύνολο των εργαζομένων του για συγκεκριμένη χρονική περίοδο εντός του Νοεμβρίου, ανάλογα με τα τοπικά, κλαδικά και το εθνικό lockdowns.

Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται και η δεύτερη ευκαιρία δηλώσεων αναστολής σύμβασης που δόθηκε σε επιχειρηματίες κλειστούς με κρατική εντολή τον Νοέμβριο, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να υποβάλουν δηλώσεις αναστολής μέχρι τις 24 Νοεμβρίου. Αρχική δήλωση αναστολής επιτρέπεται μόνο για εργαζόμενους, για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση εγκαίρως (έως 24 Νοεμβρίου). Μέχρι τη Δευτέρα συνεχίζονται και οι ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολής σύμβασης για τον μήνα Νοέμβριο από κλειστές επιχειρήσεις, μόνο για αύξηση του διαστήματος αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως αν ο εργαζόμενος έχει τεθεί σε αναστολή κατά το παρελθόν, δεν χρειάζεται να προβεί σε δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», παρά μόνο στην περίπτωση που επιθυμεί να τροποποιήσει μισθώματα ή ΙΒΑΝ. Δήλωση δεν απαιτείται από τον εργαζόμενο ακόμη και όταν δεν είναι ο ίδιος εργοδότης που θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι που τίθενται για πρώτη φορά σε αναστολή υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στην «Εργάνη», μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη. Η δήλωση του εργοδότη είναι απαραίτητη για να πληρωθεί ο εργαζόμενος.

Μέχρι τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου συνεχίζονται οι δηλώσεις αναστολών εργαζομένων από επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κυκλώνα «Ιανός», καθώς και από επιχειρήσεις που έχουν θέσει σε αναστολή εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Για τους εργαζόμενους των πληττόμενων βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεων η πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης του Νοεμβρίου θα γίνει μετά τις 7 και έως τις 21 Δεκεμβρίου, πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου. Αν ένας εργαζόμενος έχει παράλληλη απασχόληση σε έναν εργοδότη κλειστό με κρατική εντολή και σε έναν πληττόμενο, θα πληρωθεί την ειδική αποζημίωση που δικαιούται με τον πληττόμενο (μετά τις 7/12).

Το ύψος της ειδικής αποζημίωσης είναι «αλά καρτ», με βάση τα τοπικά, κλαδικά και το εθνικό lockdown. Σε Κοζάνη, Καστοριά, Ροδόπη, Ιωάννινα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Σέρρες, όπου τα τοπικά lockdowns ήρθαν νωρίτερα από το εθνικό, οι εργαζόμενοι πληττόμενων όσο και κλειστών επιχειρήσεων μπορούν να δηλωθούν σε αναστολή αθροιστικά από 1ης Νοεμβρίου, ώστε να λάβουν το πλήρες ποσό των 800 ευρώ. Το πλήρες ποσό των 800 ευρώ μπορούν να λάβουν και οι εργαζόμενοι σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό και αθλητισμό, που είχαν το δικαίωμα των αναστολών και τον Οκτώβριο.

Εισφορές Οκτωβρίου

Την ερχόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου λήγει η παράταση που έδωσε ο ΕΦΚΑ σε 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες για να πληρώσουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές μηνός Οκτωβρίου. Τα «ραβασάκια» του Οκτωβρίου αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ στις 25 Νοεμβρίου και είναι ενιαία, καθώς ενσωματώνουν τις εισφορές για κύρια ασφάλιση, επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή.

Υπενθυμίζεται πως για 343.669 μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ προέκυψε πιστωτικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση των εισφορών του 2019 μέσου ποσού 606,17 ευρώ. Όσοι δεν δήλωσαν μέχρι 30 Νοεμβρίου στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ την επιθυμία τους να συμψηφιστεί το πιστωτικό τους υπόλοιπο με μελλοντικές εισφορές, πρέπει να πληρώσουν κανονικά την εισφορά Οκτωβρίου έως 7/12, δεδομένου ότι θα λάβουν μέχρι 15 Δεκεμβρίου στον τραπεζικό τους λογαριασμό εφάπαξ το ποσό που δικαιούνται.

Αντίθετα, όσοι δήλωσαν επιθυμία συμψηφισμού, πρέπει να καταβάλουν έως 7 Δεκεμβρίου μόνο την όποια διαφορά υπάρχει μεταξύ του πιστωτικού υπολοίπου και της εισφοράς του Οκτωβρίου. Σε περίπτωση που το πιστωτικό τους υπόλοιπο υπερβαίνει τη μηνιαία εισφορά, δεν χρειάζεται να πληρώσουν την εισφορά Οκτωβρίου και τον επόμενο μήνα θα γίνει αυτόματα η εξόφληση.

Για παράδειγμα, αν η εισφορά Οκτωβρίου ενός επαγγελματία είναι 220 ευρώ και δικαιούται επιστροφή 606 ευρώ από την εκκαθάριση του 2019 (επειδή το 2017 είχε δηλώσει υψηλότερο φορολογητέο εισόδημα από το 2018) δεν χρειάζεται να πληρώσει την εισφορά Οκτωβρίου στις 7 Δεκεμβρίου. Η ασφαλιστική του υποχρέωση θα εξοφληθεί αυτόματα, το πιστωτικό του υπόλοιπο θα πέσει στα 386 ευρώ, με το οποίο θα πληρωθεί και η επόμενη εισφορά, δηλαδή του Νοεμβρίου.

Όσον αφορά τους 359.000 ασφαλισμένους που είχαν μηδενικό αποτέλεσμα και τους 800.349 που κατέληξαν με χρεωστικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση του 2019, πρέπει να καταβάλουν κανονικά την εισφορά Οκτωβρίου έως 7 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα, μάλιστα, με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα, στο πλαίσιο του μίνι εργασιακού νομοσχεδίου, το χρεωστικό υπόλοιπο του 2019, που ανέρχεται σε 1.355,61 ευρώ κατά μέσο όρο, θα αποπληρωθεί σε 5 δόσεις, αρχής γενομένης από 31 Μαρτίου του 2021 και μετά.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner