Ενισχύσεις 100 εκατ. σε Δυτική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Υπό τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης

Πόροι μέχρι 90 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως μη επιστρεπτέα επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, μέσω ειδικού προγράμματος στήριξης που σχεδίασε η περιφερειακή αρχή (ΠΑΜ-Θ) και θα εφαρμόσει άμεσα, ενώ, αντίστοιχα, με 10 εκατ. ευρώ θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα για τη μη εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ).

Το πρόγραμμα της ΠΑΜ-Θ

Στη μεν Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, η επιχορήγηση θα κυμαίνεται από 2.000 έως 15.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που είχε κάθε επιχείρηση στην αρχή της πανδημίας και η επιχορήγηση θα δοθεί σε 25.000 – 30.000 επιχειρήσεις συνολικά, δηλαδή όλων σχεδόν των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ενδεικτικά αναφέρονται: τα ορυχεία και τα λατομεία, η μεταποίηση, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, η παροχή νερού, η επεξεργασία λυμάτων και η διαχείριση αποβλήτων, οι κατασκευές, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, τα συνεργεία αυτοκινήτων, οι μεταφορές και η αποθήκευση, τα ξενοδοχεία και η εστίαση, η ενημέρωση και η επικοινωνία, η διαχείριση ακίνητης περιουσίας, οι επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, η εκπαίδευση, η υγεία και η κοινωνική μέριμνα, οι τέχνες και η ψυχαγωγία και οι υπηρεσίες.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρές επιχειρήσεις που έχουν, για παράδειγμα, έξοδα κάτω από 10.000 ευρώ ή απασχολούν μέχρι πέντε εργαζόμενους.

Επίσης, το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των εργαζομένων και δεν λαμβάνονται υπόψη κριτήρια όπως η κερδοφορία ή το ποσοστό μείωσης του κύκλου εργασιών.

Επιπλέον, το πρόγραμμα δεν θέτει στις επιχειρήσεις ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα 20 ημερών για να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους, αλλά ένα όριο τεσσάρων και πλέον μηνών, από τις 4 Νοεμβρίου 2020 έως τις 18 Μαρτίου 2021, απλοποιεί τη διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών μέσω της αναπτυξιακής εταιρείας Δεσμός και επισπεύδει τη διαδικασία πληρωμών.

Τέλος, διαθέτει ειδική πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις περιοχών που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, δηλαδή της Ξάνθης, για τις οποίες θα υπάρξει πρόσθετη ενίσχυση 20%.

Η δράση της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα για τη μη εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, από το πρόγραμμα των 10 εκατ. ευρώ, παρουσίασαν χθες ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.

Τα χρήματα αυτά αφορούν επιχειρήσεις που είχαν πλήρη λειτουργία το 2019 και συνολικά 8.600 ΚΑΔ.

Τα βασικά κριτήρια είναι τρία και πάνω σε αυτά βαθμολογούνται οι επιχειρήσεις που θα καταθέσουν αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα ενίσχυσης:

Το πρώτο κριτήριο αφορά την πτώση του τζίρου στους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο του 2020 σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2019,

* το δεύτερο είναι ο αριθμός των εργαζομένων που είχε η επιχείρηση το 2019 και

* το τρίτο είναι τα στοιχεία κερδοφορίας της επιχείρησης το 2019.

Τα δικαιολογητικά περιορίζονται στην επιβεβαίωση όσων στοιχείων έχει δηλώσει η επιχείρηση, ενώ η ενίσχυση μπορεί να φτάσει από 5.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ και θα καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης για το έτος 2019.

Η υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 26 Οκτωβρίου 2020, στις 3 μ.μ.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner