Ηλεκτρονικό εμπόριο: Διαδικασία εγγραφής, μεταβολής, διαγραφής/εξαίρεσης προσώπων, στο πλαίσιο των ειδικών καθεστώτων των άρθρων 47β, 47γ και 47δ του Κώδικα Φ.Π.Α.

Με την Α.1212/2021 απόφαση ορίζεται η αρμόδια αρχή για την επιχειρησιακή παρακολούθηση των ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο και καθορίζεται η διαδικασία εγγραφής, μεταβολής, διαγραφής/εξαίρεσης προσώπων, στο πλαίσιο εφαρμογής των ειδικών καθεστώτων των άρθρων 47β, 47γ και 47δ του Κώδικα Φ.Π.Α.

Μεταξύ άλλων η απόφαση ορίζει:

Δικαιούχοι εγγραφής

1. Η εγγραφή στα ειδικά καθεστώτα των άρθρων 47β, 47γ και 47δ του Κώδικα Φ.Π.Α. είναι προαιρετική.

Δικαίωμα εγγραφής στα ειδικά καθεστώτα έχουν, κατά περίπτωση, οι κάτωθι:

i) Στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 47β του Κώδικα Φ.Π.Α. δύνανται να εγγραφούν οι μη εγκατεστημένοι εντός της Ένωσης υποκείμενοι στον φόρο οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες σε μη υποκείμενους στον φόρο που είναι εγκατεστημένοι ή έχουν τον τόπο της κατοικίας τους ή της συνήθους διαμονής τους στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος. ii) Στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 47γ του Κώδικα Φ.Π.Α. δύνανται να εγγραφούν:

(α) εγκατεστημένοι στην Ελλάδα υποκείμενοι στον φόρο οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες σε μη υποκείμενους στον φόρο που είναι εγκατεστημένοι ή έχουν τον τόπο της κατοικίας τους ή της συνήθους διαμονής τους σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος, στο οποίο οι υποκείμενοι δεν διαθέτουν έδρα ή εγκατάσταση,

(β) εγκατεστημένοι στην Ελλάδα υποκείμενοι στον φόρο οι οποίοι πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές εξ’ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών,

(γ) μη – εγκατεστημένοι εντός της Ένωσης υποκείμενοι στον φόρο οι οποίοι πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές εξ’ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών εφόσον η αποστολή ή η μεταφορά των αγαθών εκκινεί από το εσωτερικό της χώρας,

(δ) εγκατεστημένοι στην Ελλάδα υποκείμενοι στον φόρο οι οποίοι διευκολύνουν παραδόσεις αγαθών σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 5β του Κώδικα Φ.Π.Α. (ηλεκτρονικές διεπαφές), όταν ο τόπος αναχώρησης και άφιξης της αποστολής ή της μεταφοράς των παραδιδόμενων αγαθών βρίσκεται στο εσωτερικό του ίδιου κράτους μέλους και

(ε) μη εγκατεστημένοι εντός της Ένωσης υποκείμενοι στον φόρο οι οποίοι διευκολύνουν παραδόσεις αγαθών σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 5β του Κώδικα Φ.Π.Α. (ηλεκτρονικές διεπαφές), όταν ο τόπος αναχώρησης και άφιξης της αποστολής ή της μεταφοράς των παραδιδόμενων αγαθών βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας.

Δεν δύναται να εγγραφούν στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 47γ του Κώδικα Φ.Π.Α. υποκείμενοι στον φόρο οι οποίοι έχουν την έδρα της οικονομικής τους δραστηριότητας σε άλλο κράτος μέλος.

Για τους σκοπούς των περ. α’, β και δ’, εφόσον ο υποκείμενος στον φόρο δεν έχει την έδρα της οικονομικής δραστηριότητάς του στην Ένωση, αλλά διαθέτει μόνιμη εγκατάσταση τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε άλλο/α κράτος/η μέλος/η, τότε εφόσον επιλέξει να εγγραφεί στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 47γ του Κώδικα Φ.Π.Α. δεσμεύεται από την απόφασή του αυτή, ως προς το σκέλος της επιλογής κράτους μέλους εγγραφής, για το συγκεκριμένο ημερολογιακό έτος και για τα δύο επόμενα ημερολογιακά έτη.

Για τους σκοπούς των περ. γ’ και ε’ εφόσον ο υποκείμενος στον φόρο δεν έχει την έδρα της οικονομικής δραστηριότητάς του ούτε διαθέτει μόνιμη εγκατάσταση στην Ένωση, στην περίπτωση που η αποστολή ή η μεταφορά των αγαθών εκκινεί τόσο από το εσωτερικό της χώρας όσο και από άλλο/α κράτος/η μέλος/η, τότε εφόσον επιλέξει να εγγραφεί στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 47γ του Κώδικα Φ.Π.Α. δεσμεύεται από την απόφασή του αυτή, ως προς το σκέλος της επιλογής κράτους μέλους εγγραφής, για το συγκεκριμένο ημερολογιακό έτος και για τα δύο επόμενα ημερολογιακά έτη. Στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου οι υποκείμενοι στον φόρο δεν υποχρεούνται στον ορισμό φορολογικού αντιπροσώπου για εκπλήρωση υποχρεώσεων που συνδέονται αποκλειστικά με το εν λόγω ειδικό καθεστώς.

Οι ανωτέρω υποκείμενοι στον φόρο εφαρμόζουν το ειδικό καθεστώς του άρθρου 47γ του Κώδικα Φ.Π.Α. σε όλες τις εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών, με την επιφύλαξη των οριζομένων στην παρ. 1 του άρθρου 47στ’ του Κώδικα ΦΠΑ. iii) Στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 47δ του Κώδικα Φ.Π.Α. δύνανται να εγγραφούν:

(α) υποκείμενοι στον φόρο εγκατεστημένοι στην Ελλάδα οι οποίοι πραγματοποιούν εξ’ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών τα οποία εισάγονται από τρίτα εδάφη ή τρίτες χώρες,

(β) υποκείμενοι στον φόρο μη εγκατεστημένοι εντός της Ένωσης και εγκατεστημένοι σε χώρα εκτός Ε.Ε. με την οποία η Ένωση έχει συνάψει συμφωνία περί αμοιβαίας συνδρομής ανάλογης έκτασης με εκείνη που προβλέπεται από την οδηγία 2010/24/ΕΕ του Συμβουλίου, όπως έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο με τον ν. 4072/2012 (Α’ 86), και από τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 904/2010 του Συμβουλίου και οι οποίοι πραγματοποιούν εξ’ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών της περ. α’ από την εν λόγω τρίτη

χώρα,

(γ) μεσάζοντες εγκατεστημένοι στην Ελλάδα, οι οποίοι επιθυμούν να εγγραφούν στο καθεστώς προκειμένου να ενεργούν ως μεσάζοντες και

(δ) υποκείμενοι στον φόρο, είτε εγκατεστημένοι εντός της Ένωσης είτε όχι, οι οποίοι πραγματοποιούν εξ’ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών της περ. α’ και αντιπροσωπεύονται από μεσάζοντα εγκατεστημένο στο εσωτερικό της χώρας.

Ο ορισμός μεσάζοντα είναι προαιρετικός για τους υποκείμενους στον φόρο των περ. α’ και β’.

Δεν δύναται να εγγραφούν στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 47δ του Κώδικα Φ.Π.Α. υποκείμενοι στον φόρο οι οποίοι έχουν την έδρα της οικονομικής τους δραστηριότητας σε άλλο κράτος μέλος.

Για τους σκοπούς των περ. α’, γ’ και δ’ εφόσον ο υποκείμενος στον φόρο ή ο μεσάζων δεν έχει την έδρα της οικονομικής δραστηριότητάς του στην Ένωση, αλλά διαθέτει μόνιμη εγκατάσταση τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε άλλο/α κράτος/η μέλος/η, τότε εφόσον επιλέξει να εγγραφεί στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 47δ του Κώδικα Φ.Π.Α. δεσμεύεται από την απόφασή του αυτή, ως προς το σκέλος της επιλογής κράτους μέλους εγγραφής, για το συγκεκριμένο ημερολογιακό έτος και για τα δύο επόμενα ημερολογιακά έτη.

Οι ανωτέρω υποκείμενοι στον φόρο εφαρμόζουν το ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου σε όλες τις εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών που εισάγονται στην Ένωση από τρίτες χώρες ή τρίτα εδάφη σε δέματα εσωτερικής αξίας έως 150 ευρώ, με εξαίρεση τα προϊόντα ειδικού φόρου κατανάλωσης και με την επιφύλαξη των οριζομένων στο άρθρο 47στ του Κώδικα ΦΠΑ.

2. Δεν επιτρέπεται η εγγραφή στα ανωτέρω ειδικά καθεστώτα υποκείμενων στον φόρο και μεσαζόντων οι οποίοι:

– είτε είναι εγγεγραμμένοι στο αντίστοιχο ειδικό καθε-στώς άλλου κράτους μέλους,

– είτε έχουν εγγραφεί στα αντίστοιχα των άρθρων 47γ και 47δ του Κώδικα ΦΠΑ ειδικά καθεστώτα άλλων κρατών μελών και δεν έχει παρέλθει η υποχρεωτική χρονική περίοδος δέσμευσής τους ως προς την επιλογή κράτους μέλους εγγραφής,

– είτε βρίσκονται σε περίοδο αποκλεισμού από τη χρήση όλων των ειδικών καθεστώτων, σε όλα τα κράτη μέλη, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 58β του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 282/2011, όπως αυτός ισχύει από 01.07.2021.

Δεν επιτρέπεται η εγγραφή στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 47δ του Κώδικα ΦΠΑ είτε απευθείας είτε διαμέσου μεσάζοντα υποκείμενων στον φόρο που είναι ενταγμένοι στο ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων του άρθρου 39 του Κώδικα ΦΠΑ, εκτός και αν επιλέξουν να διαγραφούν από το ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων.

Διαδικασία εγγραφής

1. Οι υποκείμενοι στον φόρο και οι μεσάζοντες που επιλέγουν να ενταχθούν στα ειδικά καθεστώτα υποβάλλουν αίτηση προς την αρμόδια αρχή, σύμφωνα με το Παράρτημα Ι της παρούσας που βασίστηκε στον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2020/194 της Επιτροπής μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του TAXISnet. Η αποδοχή της αίτησης εγγραφής προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, ότι η αρμόδια αρχή θα έχει στη διάθεσή της, είτε αποκλειστικά μέσω της αίτησης εγγραφής είτε συνδυαστικά μέσω της αίτησης εγγραφής και μέσω της άντλησης στοιχείων από το φορολογικό μητρώο του εσωτερικού συστήματος, όλα τα υποχρεωτικά στοιχεία εγγραφής, όπως αυτά απορρέουν από τις προβλέψεις του ως άνω Κανονισμού.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης εγγραφής εξειδικεύεται ανά ειδικό καθεστώς ως εξής:

α. Οι αιτήσεις εγγραφής από τους μη εγκατεστημένους εντός της Ένωσης υποκείμενους στον φόρο οι οποίοι επιθυμούν να εγγραφούν στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 47β του Κώδικα Φ.Π.Α. υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής OSS στο TAXISnet, προκειμένου να τους χορηγηθεί, με ηλεκτρονικά μέσα, ΑΦΜ/ΦΠΑ με το πρόθεμα EU και συγχρόνως υποβάλλουν αίτημα για τη χορήγηση κωδικών πρόσβασης στο TAXISnet. Στην οθόνη εγγραφής δηλώνεται αν έχει αποδοθεί στην Ελλάδα Ατομικός Αριθμός Μητρώου ΦΠΑ ή Εθνικός Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ως μη εγκατεστημένος στην Ελλάδα). Αν δεν έχει αποδοθεί ΑΦΜ ή αν δεν έχει δηλωθεί, προχωράει η διαδικασία της εγγραφής.

β. Οι αιτήσεις εγγραφής από τους υποκείμενους στον φόρο οι οποίοι επιθυμούν να εγγραφούν στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 47γ του Κώδικα Φ.Π.Α. υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του υπάρχοντος λογαριασμού τους στο TAXISnet. Οι εν λόγω υποκείμενοι στον φόρο συμπληρώνουν τα κενά πεδία της αίτησης εγγραφής, στην οποία εμφανίζονται προσυμπληρωμένα τα στοιχεία που έχει ήδη στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση, όπως η επωνυμία, το τηλέφωνο, ο υπεύθυνος επικοινωνίας και η ταχυδρομική διεύθυνση.

Στην περίπτωση που ο μη εγκατεστημένος εντός της Ένωσης υποκείμενος στον φόρο δεν διαθέτει ήδη ΑΦΜ/ ΦΠΑ στην Ελλάδα οφείλει πρώτα να υποβάλει δήλωση εγγραφής/έναρξης και αφού του αποδοθεί ελληνικό ΑΦΜ/ΦΠΑ και του χορηγηθούν κωδικοί πρόσβασης στο TAXISnet, να αιτηθεί την εγγραφή του στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 47γ του Κώδικα Φ.Π.Α. κατά τα ανωτέρω.

γ. Οι αιτήσεις εγγραφής από τους υποκείμενους στον φόρο ή τους μεσάζοντες με σκοπό την εγγραφή στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 47δ του Κώδικα Φ.Π.Α υποβάλλονται μέσω του υπάρχοντος λογαριασμού τους στο TAXISnet σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. β’.

Στους υποκειμένους στον φόρο που εγγράφονται απευθείας στο ειδικό καθεστώς χορηγείται ΑΦΜ/ΦΠΑ με το πρόθεμα ΙΜ (Import) και στους μεσάζοντες ΑΦΜ με το πρόθεμα ΙΝ (Intermediary), προκειμένου να ενεργούν ως μεσάζοντες στο πλαίσιο του ειδικού καθεστώτος και ΑΦΜ/ΦΠΑ με το πρόθεμα ΙΜ για κάθε υποκείμενο στον φόρο τον οποίο αντιπροσωπεύουν.

Οι ανωτέρω ΑΦΜ/ΦΠΑ ή ΑΦΜ χορηγούνται και γνωστοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα.

Κατ’ εξαίρεση, εάν ο μη εγκατεστημένος εντός της Ένωσης υποκείμενος στον φόρο που έχει δικαίωμα να εγγραφεί απευθείας χωρίς τη χρήση μεσάζοντα, δεν διαθέτει ήδη λογαριασμό στο TAXISnet, τότε υποβάλλει την αίτηση εγγραφής μέσω της εφαρμογής OSS στο TAXISnet στο διαδικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Στην οθόνη εγγραφής δηλώνεται αν έχει αποδοθεί στην Ελλάδα Ατομικός Αριθμός Μητρώου ΦΠΑ ή Εθνικός Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ως μη εγκατεστημένος στην Ελλάδα). Αν δεν έχει αποδοθεί ΑΦΜ ή αν δεν έχει δηλωθεί, προχωράει η διαδικασία της εγγραφής.

2. Ο χρόνος υποβολής της αίτησης εγγραφής και ο χρόνος ημερομηνίας έναρξης χρήσης του εκάστοτε ειδικού καθεστώτος έχει ως εξής:

α. Αναφορικά με τα ειδικά καθεστώτα των άρθρων 47β και 47γ του Κώδικα Φ.Π.Α. οι αιτήσεις εγγραφής υποβάλλονται πριν από την έναρξη διενέργειας των σχετικών συναλλαγών. Ημερομηνία έναρξης χρήσης του καθεστώτος κατά τα ανωτέρω είναι η πρώτη ημέρα του ημερολογιακού τριμήνου που ακολουθεί την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής.

Ωστόσο εάν πραγματοποιηθεί συναλλαγή που υπάγεται στο καθεστώς του άρθρου 47β ή στο καθεστώς του άρθρου 47γ του Κώδικα Φ.Π.Α. πριν την πρώτη ημέρα του επόμενου ημερολογιακού τριμήνου τότε η αίτηση εγγραφής, υποβάλλεται το αργότερο τη δέκατη ημέρα του μήνα που ακολουθεί την εν λόγω πρώτη συναλλαγή και ο υποκείμενος ενημερώνει το Κ-Μ εγγραφής, προκειμένου αυτή η συναλλαγή να καλυφθεί από το καθεστώς.

Όταν συντρέχουν οι ανωτέρω λόγοι, ημερομηνία έναρξης χρήσης του καθεστώτος είναι η ημερομηνία της πρώτης συναλλαγής.

β. Αναφορικά με το ειδικό καθεστώς του άρθρου 47δ του Κώδικα Φ.Π.Α. οι αιτήσεις εγγραφής υποβάλλονται πριν από την έναρξη διενέργειας των σχετικών συναλλαγών. Ημερομηνία έναρξης χρήσης του καθεστώτος κατά τα ανωτέρω είναι η ημέρα χορήγησης του ΑΦΜ/ ΦΠΑ στον υποκείμενο στον φόρο ή στον μεσάζοντα για κάθε υποκείμενο στον φόρο τον οποίο αυτός αντιπροσωπεύει.

3. Ο ΑΦΜ με το πρόθεμα ΙΝ δεν συνιστά ΑΦΜ/ΦΠΑ και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς από τον μεσάζοντα, όπως ιδίως για δήλωση ΦΠΑ που αφορά σε φορολογητέες πράξεις του.

Έναρξη ισχύος – Μεταβατικές διατάξεις – Καταργούμενες διατάξεις

1. Η απόφαση αυτή ισχύει για πράξεις που πραγματοποιούνται από 01.07.2021 και εφεξής, καθώς και για αιτήσεις προεγγραφής που έχουν παραληφθεί έως και 30.06.2021.

2. Υποκείμενοι στον φόρο, οι οποίοι έχουν εγγραφεί έως και 30.06.2021 στα ειδικά καθεστώτα των άρθρων 47β και 47γ του Κώδικα ΦΠΑ, όπως αυτά ίσχυαν έως και 30.06.2021, μεταπίπτουν οίκοθεν στο αντίστοιχο ειδικό καθεστώς, όπως αυτό ισχύει από 01.07.2021, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από τον υποκείμενο στον φόρο. Ωστόσο, ο υποκείμενος στον φόρο καλείται από την αρμόδια αρχή να δηλώσει, μέσω του λογαριασμού του στο Taxisnet, όσα πρόσθετα στοιχεία εγγραφής απορρέουν από τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2020/194 της Επιτροπής.

3. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας, παύουν να ισχύουν οι διατάξεις της υπό στοιχεία ΠΟΛ.1050/ 18.2.2015 (Β’ 372) απόφασης της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.

4. Ο υποκείμενος στον φόρο που διενεργεί πωλήσεις από απόσταση και/ή τηλεπικοινωνιακές, ραδιοτηλεοπτικές και ηλεκτρονικά παρεχόμενες υπηρεσίες (ΤΒΕ) και εγγράφεται στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 47γ του Κώδικα ΦΠΑ, θεωρείται ότι άσκησε το δικαίωμα επιλογής φορολόγησης στο Κ-Μ κατανάλωσης, εφόσον λειτουργεί κατά τον τρόπο αυτόν, δηλαδή επιβάλει ΦΠΑ Κ-Μ κατανάλωσης στις παραπάνω πράξεις. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η υποβολή σχετικής δήλωσης στο Μητρώο όταν αυτή καταστεί δυνατή με την έκδοση σχετικής απόφασης του Διοικητή. Η εκπρόθεσμη δήλωση στο Μητρώο επισύρει το πρόστιμο του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 (ΚΦΔ). Η παραπάνω δήλωση δεν θεωρείται εκπρόθεσμη, εφόσον υποβληθεί εντός δύο (2) μηνών από την έκδοση της σχετικής απόφασης.

5. Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή, υποκείμενοι, που υπέβαλαν αίτηση εγγραφής σε κάποιο ειδικό καθεστώς, δύνανται να υποβάλλουν αιτιολογημένο αίτημα στη Φορολογική Διοίκηση έως 20/9/2021, προκειμένου για τη διαγραφή/εξαίρεση τους, εφόσον δεν έχουν πραγματοποιήσει τέτοιες πράξεις. Η φορολογική διοίκηση δύναται να διαγράφει/εξαιρεί αυτούς από την ημερομηνία έγκρισης της εγγραφής τους.

6. Η απόφαση αυτή ισχύει από 1.7.2021.

Δείτε το πλήρες κείμενο της Α.1212/2021 απόφασης εδώ.

Πηγή: e-forologia.gr

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner