«Καλπάζει» η επιστρεπτέα προκαταβολή 4

Το απαιτούμενο ποσό εκτοξεύτηκε σε 1,6-1,7 δισ., υπερβαίνοντας κατά 500-600 εκατ. το αρχικό πλάνο

Με περισσότερα από 700-800 εκατ. ευρώ θα χρειαστεί να ενισχύσει το υπουργείο Οικονομικών τον προϋπολογισμό της 4ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς οι αιτήσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, τινάζοντας στον αέρα τον αρχικό προγραμματισμό. Ανακοινώνοντας την 4η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, το υπουργείο Οικονομικών είχε προγραμματίσει να ξοδέψει περί το 1,2 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό δαπανήθηκε ήδη μέσα στις τρεις πρώτες ημέρες για να πληρωθούν οι πρώτες 222.173 αιτήσεις. Ήδη από χθες το μεσημέρι οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 320.000, ενώ το απαιτούμενο ποσό έχει εκτοξευτεί σε 1,6-1,7 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 500-600 εκατ. ευρώ το αρχικό πλάνο.

Δεδομένου ότι οι αιτήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, υπερβαίνοντας ακόμη και τις 400.000-450.000. Στο οικονομικό επιτελείο θα περιμένουν την εξέλιξη του «φαινομένου», αφενός για να διασφαλίσουν τους πόρους που θα απαιτηθούν τελικώς και αφετέρου για να επανασχεδιάσουν τις προϋποθέσεις χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής κατά την 5η φάση. Η 5η φάση θα προχωρήσει κανονικά, καθώς με δεδομένη πλέον την απόφαση για παράταση της καραντίνας, εκτιμάται ότι η ένεση ρευστότητας πρέπει να συνεχιστεί και μέσα στον Δεκέμβριο. Ωστόσο, αναμένεται να «σφίξουν» οι προϋποθέσεις προκειμένου να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του Νοεμβρίου με τις εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις.

Μεγάλη ανταπόκριση

Το ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλη ανταπόκριση φάνηκε από την Παρασκευή το βράδυ, με το άνοιγμα της πλατφόρμας. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, και με τα λογιστικά γραφεία κλειστά, υποβλήθηκαν πάνω από 70.000 αιτήσεις. Και από τη Δευτέρα, το σύστημα my business support άρχισε να δέχεται χιλιάδες αιτήσεις ανά ώρα.

Μέσα στην ημέρα -σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ακόμη μία πληρωμή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ- αναμένεται να σπάσει και το φράγμα των 400.000 αιτήσεων, ενώ ουδείς στο οικονομικό επιτελείο μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για το πού θα σταματήσει ο τελικός αριθμός. Μέχρι και χθες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί 316.749 αιτήσεις και ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εξαντλήσει το αρχικά προϋπολογισθέν ποσό του 1,1 δισ. ευρώ για να καλύψει τους πρώτους 222.173 αιτούντες. Πού οφείλεται η μεγάλη ανταπόκριση; Αφενός στο ισχυρό κίνητρο του «κουρέματος» της οφειλής κατά 50% από την πρώτη στιγμή και αφετέρου στη διεύρυνση των δικαιούχων, καθώς πλέον μπορούν να επιδοτηθούν οι πάντες: όσοι απασχολούν προσωπικό, όσοι δεν απασχολούν προσωπικό, όσοι έχουν ταμειακή μηχανή και όσοι δεν έχουν ταμειακή μηχανή.

Το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει από τη γενναία αύξηση του προϋπολογισμού του μέτρου δεν θα είναι τόσο μεγάλο, δεδομένου ότι στο έλλειμμα εγγράφεται το μισό ποσό (το υπόλοιπο 50%, που δεν είναι χάρισμα αλλά δάνειο, δεν θεωρείται δαπάνη του κράτους αλλά χρηματοδοτική διευκόλυνση). Από την άλλη, η σημαντική ένεση ρευστότητας θα οδηγήσει και σε αύξηση των εσόδων, κυρίως από την έμμεση φορολογία, καθώς εκτιμάται ότι μεγάλο κομμάτι από αυτόν τον γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής θα επιστρέψει στην αγορά μέσω της κατανάλωσης.

Πού πήγαν τα λεφτά

Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν και το πού πήγαν τα λεφτά μέχρι τώρα.

Οι 10 ΚΑΔ με τον μεγαλύτερο αριθμό ωφελουμένων από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, μέχρι σήμερα, είναι:

* Υπηρεσίες που παρέχονται από καφετερία, 5.605 ωφελούμενοι

* Υπηρεσίες ταξί ή αγοραίων, με οδηγό ιδιόκτητη, 4.644 ωφελούμενοι

* Υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου, 3.750 ωφελούμενοι

* Νομικές υπηρεσίες (δικηγόροι), 3.575 ωφελούμενοι

* Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ψητοπωλεία, 3.569 ωφελούμενοι

* Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο/ταβέρνα, 3.519 ωφελούμενοι

* Υπηρεσίες που παρέχονται από καφέ-μπαρ, 3.445 ωφελούμενοι

* Υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, 3.310 ωφελούμενοι

* Υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων δωματίων ή διαμερισμάτων, 2.991 ωφελούμενοι

* Λιανικό εμπόριο ειδών ιματισμού, 2.739 ωφελούμενοι.

Οι αιτήσεις θα συνεχιστούν μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου. Αμέσως μετά θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία θα αποζημιώσει τους επαγγελματίες με βάση τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά τον μήνα Νοέμβριο, που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20%. Τα κριτήρια της 5ης φάσης αναμένεται να είναι σημαντικά αναθεωρημένα, προκειμένου να συγκρατηθεί και το τελικό ποσό που θα εκταμιευτεί.

Παρατάσεις

Με τρεις κοινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων (υπ’ αρ. ΓΔΟΥ 285/23.11.2020, υπ’ αρ. ΓΔΟΥ 286/23.11.2020 και υπ’ αρ. ΓΔΟΥ287/23.11.2020, ΦΕΚ Β’ 5224) παρατείνεται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021 η προθεσμία υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για τις επιχειρήσεις που έλαβαν χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, βάσει του προσωρινού πλαισίου της Ε.Ε. για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου Covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι για τους δύο πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής η εν λόγω προθεσμία έληγε στις 30 Νοεμβρίου 2020, ενώ για τον τρίτο κύκλο η προθεσμία έληγε στις 30 Ιανουαρίου 2021.

Η παράταση δόθηκε με γνώμονα τη διευκόλυνση των δικαιούχων, δεδομένων των δυσμενών συνθηκών που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner