Καταβάλλεται το υπόλοιπο του Δώρου Χριστουγέννων

Σε όσους ήταν σε αναστολή τον Δεκέμβριο

Εντός της εβδομάδας και έως την ερχόμενη Παρασκευή, τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου, καταβάλλεται το τελευταίο τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων σε 645.054 εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης τον περασμένο Δεκέμβριο. Μέχρι αύριο αναμένεται να δημοσιευτεί η ΚΥΑ για το θεσμικό πλαίσιο των αναστολών Ιανουαρίου, ενώ η πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης για τις αναστολές συμβάσεων του Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου. Οι δηλώσεις των αναστολών Ιανουαρίου, πάντως, συνεχίζονται έως και την ερχόμενη Κυριακή 31 Ιανουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση, έως την ερχόμενη Παρασκευή πληρώνεται το τελευταίο κομμάτι του Δώρου Χριστουγέννων 2020. Πρόκειται για την αναλογία της αναστολής από 1 έως 31 Δεκεμβρίου. Όσοι ήταν σε αναστολή εργασίας ολόκληρο τον Δεκέμβριο θα λάβουν έως την Παρασκευή 73 ευρώ. Οι υπόλοιποι θα λάβουν αναλογία, σύμφωνα με τις ημέρες της αναστολής τους. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή από 1 έως 12 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια η αναστολή τους ανακλήθηκε, ώστε να δουλέψουν για τις ανάγκες του click away στα εμπορικά καταστήματα θα λάβουν 28 ευρώ. Αντίστοιχα, εργαζόμενος σε βιβλιοπωλείο ή κομμωτήριο που ήταν σε αναστολή από 1 έως 13 Δεκεμβρίου και εργάστηκε από 14 έως 31 Δεκεμβρίου, δικαιούται να λάβει έως την Παρασκευή 30,5 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τεχνική προετοιμασία για την πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα, ώστε να δημοσιευτούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις και να δρομολογηθεί η πίστωση των ποσών έως την Παρασκευή.

Το τμήμα μέχρι 30/11

Υπενθυμίζεται πως στις 21 Δεκεμβρίου το κράτος πλήρωσε σε 1.060.434 εργαζόμενους, το τμήμα του Δώρου που αναλογούσε στο χρονικό διάστημα της αναστολής σύμβασης εργασίας για την περίοδο 1η Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου. Εκκρεμούσε λοιπόν η καταβολή του τμήματος του Δώρου που αντιστοιχεί στην περίοδο αναστολής του μηνός Δεκεμβρίου, η οποία πρέπει να καταβληθεί έως την Παρασκευή, καθώς είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου και σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, το ποσό πρέπει να καταβληθεί έως 31 Ιανουαρίου. Η αναλογία του επιδόματος Χριστουγέννων πιστώνεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) του κάθε μισθωτού.

Σε εκκρεμότητα είναι επίσης η πληρωμή των ειδικών αποζημιώσεων Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου για τους εργαζόμενους των οποίων οι εργοδότες υπέβαλαν τελευταία στιγμή -εντός Ιανουαρίου- τις αρχικές ή διορθωτικές δηλώσεις για τις αναστολές συμβάσεων των αντίστοιχων μηνών.

Υπενθυμίζεται πως η πλατφόρμα της «Εργάνη» άνοιξε τον Ιανουάριο για μερικά 24ωρα ώστε να υποβληθούν διορθώσεις ή και αρχικές δηλώσεις από εργοδότες για τους μήνες Οκτώβριο – Δεκέμβριο.

Προσπάθειες καταβάλλονται ώστε να πληρωθούν, ει δυνατόν, τα αντίστοιχα ποσά εντός της εβδομάδας, αν και υπηρεσιακά στελέχη εκτιμούν πως δεν θα καταστεί αυτό εφικτό και το πιθανότερο είναι οι σχετικές πληρωμές να γίνουν αρχές Φεβρουαρίου.

Δώρο Πάσχα

Πληρωμές πρέπει να αναμένονται και για τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς, που υπέβαλαν μονομερείς δηλώσεις. Τις επόμενες ημέρες, εκτός απροόπτου, αναμένονται και οι πληρωμές σε εργοδότες που δεν έχουν λάβει την κρατική αποζημίωση για το Δώρο Πάσχα 2020, καθώς οι συμπληρωματικές δηλώσεις και διορθώσεις ολοκληρώθηκαν στις 22 Ιανουαρίου. Πρόκειται για περιπτώσεις, των οποίων οι πληρωμές «πάγωσαν» όταν διαπιστώθηκε από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» ότι κάποιοι δήλωσαν εξωφρενικά ποσά, ακόμη και πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, σε μισθωτούς τους ως… Δώρο Πάσχα εν μέσω καραντίνας. Συνολικά, οι επιχειρήσεις που δήλωσαν «φουσκωμένα» ποσά ήταν περίπου 100.

Οι δηλώσεις σε εξέλιξη

Όσον αφορά τη διαδικασία των δηλώσεων που είναι σε εξέλιξη, υπενθυμίζεται πως έως και την ερχόμενη Κυριακή 31 Ιανουαρίου συνεχίζονται:

*οι δηλώσεις από εργοδότες αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων και ορθών επαναλήψεων για τον μήνα Ιανουάριο 2021.

*οι μονομερείς δηλώσεις αναστολών από τους καλλιτέχνες που είναι εγγεγραμμένοι (έως 10 Ιανουαρίου ήταν οι εγγραφές) στο ειδικό μητρώο για την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ ανά μήνα για Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Οι επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ ο οποίος εντός του Ιανουαρίου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι στην κατηγορία των πληττόμενων και για άλλο χρονικό διάστημα στην κατηγορία των κλειστών, υποβάλλουν ξεχωριστό έντυπο – δήλωση αναστολής για κάθε κατηγορία. Στη δήλωση για την περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις είναι κλειστές με κρατική εντολή το σύνολο των εργαζομένων δηλώνεται υποχρεωτικά σε αναστολή σύμβασης. Αντίθετα, στη δήλωση για την περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις λειτουργούν αλλά πλήττονται, οι εργοδότες επιλέγουν ποιους και πόσους μισθωτούς θα δηλώσουν σε αναστολή σύμβασης. Οι επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό μητρώο στο σύστημα «Εργάνη» έως και 10/1/2021 και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο την περίοδο 19/1 – 31/1.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner