Κρίσιμη ημέρα για τα δάνεια σε αναστολή

Τι θα εξετάσουν ΥΠΟΙΚ – τραπεζίτες

Σύσκεψη, με ατζέντα τις αναστολές πληρωμών δανείων, τα κόκκινα δάνεια, τον νέο πτωχευτικό κώδικα και τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών βάσει της Βασιλείας ΙΙ μέχρι το 2023, θα έχει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υπό τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τη συμμετοχή του αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Ζαββού με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα μορατόριουμ θα αποτελέσουν ένα από τα πιο καυτά θέματα που έχουν να συζητήσουν κυβέρνηση και τράπεζες, καθώς η ερμηνεία των οικονομικών στοιχείων του 9μήνου από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αφήνει για μια σειρά από επιχειρήσεις περιθώριο παράτασης των μορατόριουμ μόνο 1-2 μηνών, δεδομένου ότι οι περισσότερες εισήλθαν σε αυτά τα προγράμματα ήδη από τον Μάιο.

Όπως και να έχει, το παρατεταμένο lockdown έχει αφήσει πολλές επιχειρήσεις ομήρους των χρεών τους, ενώ δεν είναι σίγουρο για κάποιους κλάδους πότε θα ανοίξουν εκ νέου τις εργασίες τους.

Επομένως, ανοίγει μια συζήτηση που ίσως για κάποιους κλάδους οδηγήσει στο να παραταθούν -έστω και ελαφρώς- τα μορατόριουμ, πιθανότατα με μια διασταλτική ερμηνεία της παράτασης που έδωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Άλλωστε, θα πρέπει να σημειωθεί πως σε άλλες χώρες η ερμηνεία της παράτασης υπήρξε διαφορετική.

Αυτό θα βοηθήσει με κάποιο τρόπο την οικονομία να αποφύγει τις εκπλήξεις, αλλά και τις τράπεζες να αποφύγουν να γράψουν άμεσα νέα κόκκινα δάνεια. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα πιστωτικά ιδρύματα ετοιμάζουν προγράμματα σταδιακής επαναφοράς της δόσης των δανείων που έχουν τεθεί σε μορατόριουμ.

Ο πτωχευτικός κώδικας που αποτέλεσε και χθες αντικείμενο συζήτησης σε ένα χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης θα είναι και σήμερα στην ατζέντα, ώστε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια επίσπευσης των διαδικασιών με έναν και μόνον σκοπό: να προχωρήσουν τα ανοιχτά θέματα πριν από την επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση τον Απρίλιο.

Ετοιμάζεται APS «Ηρακλής 2»

Επίσης, θέματα μείωσης κινδύνων, που σημαίνει αντιμετώπισης των NPLs των ελληνικών τραπεζών ως απότοκο της έκθεσης του τελευταίου Εurogroup, πρόκειται να συζητηθούν στη σημερινή σύσκεψη.

Ήδη οι τράπεζες επιτυγχάνουν μια μείωση 50% των κόκκινων δανείων τους λόγω του APS «Ηρακλής», του οποίου ωστόσο οι εγγυήσεις εξαντλούνται. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μετά και την ένταξη του πακέτου Frontier της Εθνικής ύψους 6,1 δισ. ευρώ την ερχόμενη εβδομάδα, το πρώτο πρόγραμμα «Ηρακλής» φθάνει στο τέλος του, αφού εξαντλούνται οι εγγυήσεις του. Επομένως ξεκινάει η προετοιμασία για τις εγκρίσεις και του προγράμματος «Ηρακλής 2», που θα φέρει τον ίδιο αριθμό εγγυήσεων με τον προηγούμενο.

Η σημερινή θεματολογία θα αναπτυχθεί και γύρω από τα MRELS, τις ελάχιστες δηλαδή κεφαλαιακές απαιτήσεις που χρειάζονται στη βάση της Βασιλείας μέχρι το 2023 οι τράπεζες, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο bail in. Τα κεφάλαια αυτά θα «χτιστούν» μέσω δανεισμού και υπ’ αυτήν την έννοια πρέπει να συζητηθεί ένας προγραμματισμός και μια κατεύθυνση ώστε να μην καταλήγουν στις κεφαλαιαγορές όλα τα πιστωτικά ιδρύματα ταυτόχρονα ή το Δημόσιο και οι τράπεζες ταυτόχρονα, προκειμένου να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner