Λήγουν οι προθεσμίες δηλώσεων για τις αναστολές Αυγούστου

Την Πέμπτη 24 για τους εργοδότες και την 25η Σεπτεμβρίου για τους εργαζόμενους

Τέλος χρόνου για τις δηλώσεις των αναστολών συμβάσεων εργασίας του Αυγούστου και για τους εργαζόμενους που εντάχθηκαν στο «Συν-Εργασία» τον Αύγουστο, καθώς οι προθεσμίες που έχουν τεθεί από το υπουργείο Εργασίας λήγουν την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου για τους εργοδότες και την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου για τους εργαζόμενους.

Επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του επισιτισμού, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού, του αθλητισμού και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται βάσει της λίστας των ΚΑΔ που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και οι επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις, εποχικής λειτουργίας, κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών ή τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για τους εργαζόμενους που έθεσαν σε αναστολή τον Αύγουστο, έως και την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχα οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr έως και την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου. Τέλος, οι εργοδότες που ενέταξαν μισθωτούς στο «Συν-Εργασία» τον Αύγουστο έχουν περιθώριο έως την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου για να υποβάλλουν τη δήλωση της Β’ Φάσης στην «Εργάνη», η οποία είναι απαραίτητη για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι την αποζημίωση ειδικού σκοπού βραχυχρόνιας εργασίας.

Όσον αφορά τη δήλωση των αναστολών συμβάσεων εργασίας, οι επιχειρήσεις υποβάλλουν το ειδικό έντυπο «Δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας από 1/8/2020 και μετά» και δηλώνουν τους εργαζόμενούς τους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε αναστολή είτε για όλο τον μήνα Αύγουστο είτε χρονικά διαστήματα εντός του ίδιου μήνα. Στην περίπτωση αναστολής της σύμβασης όλο τον μήνα η επιχείρηση υποβάλλει μόνο μία δήλωση. Στην περίπτωση αναστολής των συμβάσεων για περισσότερα του ενός χρονικά διαστήματα εντός του ίδιου μήνα η επιχείρηση υποβάλλει τόσες δηλώσεις όσα και τα χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα:

•Αναστολή σύμβασης εργασίας όλο τον μήνα (1/8/2020-31/8/2020): υποβάλλεται μία δήλωση αναστολής.

•Αναστολή για 3 χρονικά διαστήματα, π.χ. από 1/8/2020 – 8/8/2020, 13/8/2020-17/8/2020 και 25/8/2020-31/8/2020: υποβάλλονται τρεις δηλώσεις αναστολής. Οι εργαζόμενοι υποβάλλουν δική τους υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση-εργοδότη στο «Εργάνη».

Οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλει δήλωση δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ). Αντίθετα, όσοι τίθενται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr.

Η κλεψύδρα τρέχει και για τη «Συν-Εργασία» του Αυγούστου, καθώς οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλουν τη δήλωση της Β’ Φάσης έως την 24η Σεπτεμβρίου. Τα στοιχεία που υποβάλλονται από τους εργοδότες στη Β’ Φάση είναι απαραίτητα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι από το κράτος την αποζημίωση βραχυχρόνιας εργασίας, δηλαδή το 60% του μισθού που χάθηκε λόγω μειωμένου ωραρίου. Οι δηλώσεις της Α’ Φάσης για τον μήνα Σεπτέμβριο συνεχίζονται έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Μονομερείς Δηλώσεις

Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις εποχικών ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr έως 30 Σεπτεμβρίου. Αν η δήλωση αφορά όλο τον μήνα Αύγουστο το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται αναλόγως των δηλωθέντων ημερών, με βάση υπολογισμού τα 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Από τους εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις που δεν επαναλειτούργησαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο υποβάλλεται μονομερής υπεύθυνη δήλωση για κάθε μήνα, από 01/06/2020 και μέχρι 30/09/2020 εφόσον δεν υπάρχει άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη. Από τους εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν τη θερινή τουριστική περίοδο υποβάλλεται μονομερής δήλωση για το χρονικό διάστημα από 01/06/2020 μέχρι την ημερομηνία επαναπρόσληψης.

Τροπολογία για την τηλεργασία

Ένα 24ωρο θα έχουν στη διάθεσή τους οι εργοδότες και τα λογιστήρια των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Αττικής ώστε να δηλώσουν το 40% των εργαζομένων τους σε υποχρεωτική τηλεργασία. Το 24ωρο αυτό αναμένεται να «τρέξει» πιθανότατα αύριο, Τετάρτη, καθώς σήμερα αναμένεται – εκτός απροόπτου – να ψηφιστεί η επίμαχη τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ και ακολούθως να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, ώστε να τεθεί και επίσημα σε ισχύ. Σύμφωνα με τη διάταξη, οι εργοδότες θα έχουν περιθώριο ένα 24ωρο από τη δημοσίευση της ρύθμισης σε ΦΕΚ για να προαναγγείλουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» τους μισθωτούς που θα τεθούν σε υποχρεωτική τηλεργασία. Η υποχρεωτική τηλεργασία ισχύει από την προαναγγελία στην «Εργάνη] και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner