Μέτρα στήριξης και τον Φεβρουάριο

Για εργαζόμενους, ανέργους και επιχειρήσεις

Δέσμη τεσσάρων μέτρων για εργαζόμενους και εργοδότες αναπτύσσεται και τον Φεβρουάριο, σε μια προσπάθεια να στηριχθούν εργαζόμενοι, άνεργοι και επιχειρήσεις απέναντι στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» έχει ήδη επεκταθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ πριν από λίγα 24ωρα ανακοινώθηκε η δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας που λήγουν Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επέκταση του μέτρου της τηλεργασίας, που ήρθε για να μείνει, ενώ ζωντανό αναμένεται να παραμείνει τον επόμενο μήνα και το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας που συνοδεύεται από την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ, ανάλογα με την πορεία των κλαδικών και τοπικών lockdown.

Κι ενώ οι διαδικασίες για τις δηλώσεις αναστολών Ιανουαρίου θα είναι σε πλήρη εξέλιξη την τρέχουσα εβδομάδα, σταδιακά μπαίνουν σε τροχιά και τα μέτρα του Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, η δέσμη μέτρων που ξεδιπλώνεται και τον Φεβρουάριο περιλαμβάνει:

1. Μηχανισμός «Συν-Εργασία». Η ισχύς του μηχανισμού που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο ως έκτακτο μέτρο, συνεχίζεται έως τις 28 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να μειώνουν τον χρόνο εργασίας των μισθωτών τους έως 50% με αντίστοιχη μείωση μισθού. Στη συνέχεια έρχεται το κράτος και καλύπτει το 60% της μείωσης που είχε στον μισθό του ο εργαζόμενος. Μάλιστα η κάλυψη φτάνει το 100% για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Επίσης το κράτος καλύπτει στο 100% τις ασφαλιστικές εισφορές. Ο ονομαστικός μισθός δεν μπορεί να ξεπερνά τις 6.500 ευρώ, δηλαδή το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών.

2. Δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας που λήγουν Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Οι νέοι δικαιούχοι που θα λάβουν δυο έξτρα μηνιάτικα από τον ΟΑΕΔ και έτσι θα επιδοτηθούν συνολικά για 14 μήνες και όχι για 12 είναι άνεργοι που ξεκίνησαν να επιδοτούνται Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2020 και η 12μηνη επιδότησή τους λήγει τώρα ή τον επόμενο μήνα. Όπως παγίως συμβαίνει από την αρχή της πανδημίας, το μέτρο της επέκτασης θα αφορά και τους τακτικούς και τους μακροχρόνια επιδοτούμενους ανέργους, όπως και τους αυτοαπασχολούμενους – επαγγελματίες που λαμβάνουν επιδότηση ανεργίας. Για τα επιδόματα που λήγουν ή έληξαν τον Ιανουάριο, ο πρώτος μήνας έξτρα επιδότησης θα καταβληθεί τον Φεβρουάριο και ο δεύτερος μήνας τον Μάρτιο. Για τα επιδόματα που λήγουν τον Φεβρουάριο, ο πρώτος μήνας έξτρα επιδότησης θα καταβληθεί τον Μάρτιο και ο δεύτερος μήνας τον Απρίλιο.

3. Αναστολές συμβάσεων. Το μέτρο που εφαρμόζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας από την περασμένη άνοιξη αναμένεται να επεκταθεί και τον Φεβρουάριο, ανάλογα με την πορεία της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, αλλά και των κλαδικών και τοπικών lockdown. Το μέτρο των αναστολών θεωρείται πως είναι αυτό με τη μεγαλύτερη συμβολή στη συγκράτηση της αύξησης της ανεργίας και γι’ αυτό αναμένεται να παραταθεί και τον ερχόμενο μήνα, τουλάχιστον για κλάδους της οικονομίας που ενδεχομένως θα παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή αλλά και για κλάδους που θα θεωρούνται πληττόμενοι. Το ποσό της ειδικής αποζημίωσης αναμένεται να παραμείνει στα 534 ευρώ, δηλαδή 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής σύμβασης.

4. Έως 31 Ιανουαρίου ισχύει σήμερα το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας, μετά την τελευταία παράτασή του. Το μέτρο ξεκίνησε να ισχύει σε υποχρεωτική βάση με πρόστιμο 3.000 ευρώ για τους παραβάτες από το περασμένο φθινόπωρο, ενώ παλαιότερο είναι το μέτρο της τηλεργασίας με απόφαση του εργοδότη, με άσκηση δηλαδή του διευθυντικού του δικαιώματος. Καθώς το μέτρο της τηλεργασίας ήρθε για να μείνει -νέο ρυθμιστικό πλαίσιο περιλαμβάνει το εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται- δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η νέα παράταση της υποχρεωτικής τηλεργασίας έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 50% των εργαζομένων που μπορούν να δουλέψουν με αυτό το καθεστώς. Μάλιστα, στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται πως επιχείρηση που απασχολεί 20 υπαλλήλους γραφείου και 15 τεχνίτες υποχρεούται να θέσει σε τηλεργασία τους 10 υπαλλήλους γραφείου, αλλά όχι τους τεχνίτες καθώς δεν μπορούν να απασχοληθούν με αυτό το καθεστώς.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner