Μέχρι 15 Δεκεμβρίου οι διορθώσεις «δηλώσεων Covid»

Προθεσμία από την ΑΑΔΕ σε εκμισθωτές ακινήτων για διευκρινίσεις επί των στοιχείων Μαρτίου-Αυγούστου

Έως τις 15 Δεκεμβρίου έχουν προθεσμία οι εκμισθωτές που λαμβάνουν ειδοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση για υποβολή της «Δήλωσης Covid» ή και της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» μηνών Μαρτίου έως και Αυγούστου 2020 προκειμένου να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις τους.

Τη σχετική απόφαση (υπ’ αριθμ. Α1243/9.11.2020) υπέγραψε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής, στην οποία υπογραμμίζεται ότι «οι εκμισθωτές που λαμβάνουν ειδοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση για υποβολή της “Δήλωσης Covid” ή και της “Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας” μηνών Μαρτίου έως και Αυγούστου 2020 προκειμένου να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις τους υποβάλλουν μέχρι τη 15η Δεκεμβρίου 2020».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από την επεξεργασία των δηλώσεων Covid και πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μηνών Μαρτίου-Αυγούστου 2020 διαπιστώθηκε πλήθος περιπτώσεων με λάθη ή παραλείψεις, καθώς και περιπτώσεις για τις οποίες απαιτούνται διευκρινίσεις από τους ενδιαφερόμενους.

Οι φορολογούμενοι στις δηλώσεις των οποίων εντοπίστηκαν λάθη ή παραλείψεις θα λάβουν οδηγίες στον λογαριασμό τους, στο myTAXISnet, ώστε να αποκαταστήσουν τα όποια λάθη ή παραλείψεις και να επωφεληθούν της έκπτωσης φόρου.

Θα πρέπει δε να αναφερθεί ότι οι συνηθέστερες περιπτώσεις λαθών και παραλείψεων αφορούν κυρίως:

* υποβολή δήλωσης Covid χωρίς να είναι σε ισχύ συμφωνία μίσθωσης, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων,

* ασυμφωνία μηνιαίου μισθώματος και αρχικού ποσού δήλωσης Covid,

* μη συμπλήρωση στη δήλωση Covid του είδους της μίσθωσης (π.χ. επαγγελματική).

Επίσης, θα ζητηθούν διευκρινίσεις σε περιπτώσεις ασυμφωνιών που έχουν εντοπιστεί σε δηλώσεις Covid που έχουν υποβληθεί από περισσότερους από έναν συνιδιοκτήτες.

Πιο ευνοϊκό καθεστώς

Όσον αφορά το νέο καθεστώς που ισχύει κατά το δεύτερο lockdown του Νοεμβρίου, όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% και το ίδιο ισχύει για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που είναι σε αναστολή εργασίας.

Επισημαίνεται ότι για τον Νοέμβριο στους ιδιοκτήτες που μισθώνουν ακίνητα θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους το 50% της αξίας τους.

Συγκεκριμένα με βάση το νέο «μοντέλο» το 50% της απώλειας στο ενοίκιο θα καταβάλλεται στον ιδιοκτήτη ακινήτου ως αποζημίωση, χρηματικά και με πίστωση που θα γίνεται στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Υπενθυμίζεται ότι και αυτόν τον μήνα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση Convid-19 στην ΑΑΔΕ και να δηλώσουν τα μειωμένα ποσά που εισέπραξαν.

Για παράδειγμα, ένα κατάστημα που ενοικιάζεται 1.000 ευρώ τον μήνα ο ιδιοκτήτης του θα εισπράξει για τον Νοέμβριο 600 ευρώ.

Η ζημιά που θα έχει ανέρχεται σε 400 ευρώ, αλλά περιορίζεται στα 200 ευρώ, αφού τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα τα καλύψει το κράτος και θα τα δει τον Δεκέμβριο στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Με βάση το μοντέλο που ίσχυε μέχρι πρότινος στην περίπτωση του υποχρεωτικού «κουρέματος» κατά 40% των ενοικίων ο ιδιοκτήτης κέρδιζε επιστροφή φόρου ίση με το 30% της ζημιάς που συμψηφιζόταν με οφειλές από τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner