Με δόσεις τα επιπλέον μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων

Σε πρώτη φάση θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ και θα καθορίζονται από το «χρώμα» της κάθε περιοχής

Aναπροσαρμογές στο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας θα γνωστοποιήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Το πιθανότερο είναι ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν τα τελικά περιοριστικά μέτρα ώστε να κοστολογήσουν, αντίστοιχα, και τα οικονομικά μέτρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν», το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, ενώ, δεδομένου ότι βρισκόμαστε πλέον στο κλείσιμο της χρονιάς, θα μοιραστεί σε δύο προϋπολογισμούς: του 2020 και του 2021.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επέκταση της επιστρεπτέας προκαταβολής, με την 4η φάση της -η οποία θα τρέξει μέσα στα Χριστούγεννα- να αποκτά μορφή «πολιορκητικού κριού». Σχεδιάζεται αφενός η αύξηση του διαθέσιμου κονδυλίου από τα περίπου 600-700 εκατ. ευρώ που είχαν προγραμματιστεί αρχικά σε τουλάχιστον 1-1,2 δισ. ευρώ (ανάλογα και με το πόσες περιοχές θα «βαφτούν» κόκκινες μέσα στις επόμενες ημέρες) και αφετέρου η εφαρμογή της λογικής «50-50». Δηλαδή στα 100 ευρώ που θα εισπράττει μια επιχείρηση μέσω της 4ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα υποχρεούται να επιστρέψει μόνο τα 50, αρκεί να δραστηριοποιείται σε κόκκινη περιοχή και σε κλάδο που θα έχει πληγεί καίρια από την πανδημία. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο να στηριχτούν τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας στους οποίους η πίεση από την πανδημία είναι πλέον μεγάλη και παρατεταμένη. Σε αυτούς ανήκουν η εστίαση, οι μεταφορές, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, όπως προκύπτει άλλωστε και από τα στοιχεία των εσόδων που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών. Εκτός από την επιστρεπτέα προκαταβολή, αναμένεται ότι θα επανέλθει το «υποχρεωτικό κούρεμα των ενοικίων» με έμφαση και πάλι στους πληττόμενους κλάδους, ενώ οι εργοδότες θα έχουν στα χέρια τους και το δικαίωμα της μείωσης του ωραρίου εργασίας μέσω του προγράμματος Συν-εργασία αλλά και της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

Οι αναστολές πληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων αναμένεται να παραταθούν και πέραν του Δεκεμβρίου εφόσον χρειαστεί, ενώ σε ό,τι αφορά τις φορολογικές και τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις, σε πρώτη φάση θα επεκταθεί το καθεστώς της αναστολής μέχρι και το τέλος Απριλίου του 2021. Μάλιστα, μετά το υπουργείο Οικονομικών, και το υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ημέρες την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα δίνει τη δυνατότητα πληρωμής των ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκες δόσεις, με ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης την τελευταία εργάσιμη του Μαΐου 2021.

Η αναθεώρηση των μεγεθών

Με δεδομένη πλέον την ένταξη πολλών και μεγάλων νομών στην κατηγορία 4 (χθες μπήκε η Θεσσαλονίκη, κάτι που από μόνο του έχει σημαντική επίπτωση στο ΑΕΠ) το οικονομικό επιτελείο έχει μπει ήδη στη διαδικασία αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών του προϋπολογισμού του 2021. Το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται ότι θα προσεγγίσει πλέον το 7% για φέτος. Για την πορεία του ΑΕΠ, στο υπουργείο Οικονομικών προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής. Ναι μεν η επιβολή πρόσθετων περιοριστικών μέτρων επιτείνει την ύφεση, αλλά τα στοιχεία που έχουν ήδη συγκεντρωθεί για το πρώτο 20ήμερο του Οκτωβρίου δείχνουν τάσεις σταθεροποίησης της οικονομίας. Μένει λοιπόν να φανεί τις επόμενες εβδομάδες αν θα χρειαστεί να αναπροσαρμοστεί η πρόβλεψη της ύφεσης από το -8,2% που είναι σήμερα στο -9%. Δεδομένου πάντως ότι ένα μέρος των μέτρων που θα ανακοινωθούν -πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας- θα φορτωθεί στον προϋπολογισμό του 2021, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η αύξηση της πρόβλεψης για το πρωτογενές έλλειμμα της επόμενης χρονιάς σε πάνω από 1%.

Ανά κατηγορία

Όσον αφορά το περιεχόμενο των νέων μέτρων, ουσιαστικά το οικονομικό επιτελείο θα κινηθεί στη λογική της γενικευμένης εφαρμογής των μέτρων που έχουν ήδη προβλεφθεί για όσες περιοχές εντάσσονται στην κατηγορία 4.

Αντίστοιχα, αναμένεται να σχεδιαστεί ένα «πακέτο» και για τις περιοχές της κατηγορίας 3. Με αυτό τον τρόπο, τα μέτρα θα αφορούν πλέον το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας τουλάχιστον σε όρους πληθυσμού αλλά και ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ανακοινώσει:

1. Για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ισχύει η κήρυξη της Περιφερειακής Ενότητας σε επίπεδο 4, οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα στην εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που ορίζεται κατ’ ελάχιστο σε 14 ημέρες, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων και για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

2. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα, που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ σε μηνιαία βάση. Σε περίπτωση που η διάρκεια παραμονής στο επίπεδο 4 της Περιφερειακής Ενότητας είναι 14 ημέρες ή λιγότερο, η αποζημίωση του μηνός ανέρχεται σε 300 ευρώ.

3. Για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 για τουλάχιστον 14 ημέρες και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον εν λόγω μήνα, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

4. Οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 για τουλάχιστον 14 ημέρες και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

5. Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 που θα δοθεί τον μήνα Δεκέμβριο, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 4, δεν επιστρέφεται το 50% της εν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής. Επιπλέον, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 3 ή σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δεν επιστρέφεται το 30% της εν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής.

6. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

11 δισ. ευρώ σε 9 μήνες στην πραγματική οικονομία

Σε περίπου 11 δισ. ευρώ θα ανέλθει το ύψος των πόρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Από τα 11 δισ. ευρώ εκτιμώμενων πόρων, τα 7,9 δισ. ευρώ, όπως σημειώνεται σε κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδώνιδος Γεωργιάδη, έχουν ήδη διοχετευθεί μέσω των προγραμμάτων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση των δύο υπουργών: «Η κυβέρνηση, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, έθεσε ως μία από τις βασικές προτεραιότητές της την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Ενίσχυση η οποία έγινε πράξη μέσω της δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και της βελτίωσης ή επέκτασης αυτών που προϋπήρχαν.

Εργαλεία όπως είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, το Κεφάλαιο Κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) και το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Μέχρι σήμερα, η συνολική στήριξη της πραγματικής οικονομίας από τα τρία αυτά χρηματοδοτικά εργαλεία ανέρχεται στα 7,9 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, μέσα σε περίπου 6 μήνες, έχουν διοχετευθεί:

* 3,1 δισ. ευρώ μέσω των τριών κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής,

* 3,1 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, και

* 1,7 δισ. ευρώ μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Εκτιμούμε ότι, έως το τέλος του έτους, θα διατεθούν επιπλέον πόροι συνολικού ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, τη δεύτερη φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας, την ολοκλήρωση του 3ου κύκλου και τη δρομολόγηση και υλοποίηση του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Έτσι, η συνολική ένεση ρευστότητας θα διαμορφωθεί περίπου στα 11 δισ. ευρώ, σε χρονικό διάστημα 9 μηνών.

Και σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται άλλα προγράμματα, όπως η αποζημίωση ειδικού σκοπού για μικρές επιχειρήσεις, που διαμορφώνεται, μέχρι σήμερα, περίπου στα 500 εκατ. ευρώ.

Αποδεικνύεται, επομένως, έμπρακτα ότι η κυβέρνηση αφουγκράζεται τις δυσκολίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων, ακούει τον σφυγμό τους, και αντιδρά με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα».

152.000 αιτήσεις στο «Γέφυρα»

Σε 152.000 ανέρχονται ήδη οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για το πρόγραμμα «Γέφυρα», το οποίο λήγει το Σάββατο. Μετά την υποβολή της αίτησης ακολουθεί η εξέταση των δικαιολογητικών και εν συνεχεία αρχίζει η εκταμίευση, η οποία αφορά αυστηρά 9 μήνες και δεν θα είναι δυνατό να ξεπεραστεί το διάστημα του Σεπτεμβρίου του 2021 όποτε και εάν κινηθεί η διαδικασία. Αμέσως μετά την εξέταση των δικαιολογητικών σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, ο δανειολήπτης καλείται από την τράπεζα σε ρύθμιση. Η επιλεξιμότητα του δανειολήπτη ελέγχεται και από το Δημόσιο. O χρόνος που μεσολαβεί από την αίτηση έως την εκταμίευση είναι περίπου ένας μήνας.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner