Μπαράζ πληρωμών τον Δεκέμβριο σε εργαζόμενους – συνταξιούχους

Ειδικές αποζημιώσεις, Δώρο Χριστουγέννων, κοινωνικό μέρισμα και αναδρομικά

Μπαράζ πληρωμών σε τέσσερις φάσεις έρχεται για πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενους και συνταξιούχους τον Δεκέμβριο. Μισθωτοί σε αναστολή, ευάλωτα νοικοκυριά και συγκεκριμένες ομάδες συνταξιούχων θα εισπράξουν ειδικές αποζημιώσεις, Δώρο Χριστουγέννων, μέρισμα και αναδρομικά. Στόχος είναι να πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά των Χριστουγέννων, εφόσον φυσικά η εξέλιξη της πανδημίας επιτρέψει την επαναλειτουργία κλάδων της οικονομίας, όπως το εμπόριο.

Η αρχή θα γίνει στις 11 Δεκεμβρίου, όταν και αναμένεται να καταβληθεί -σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας- η αποζημίωση ειδικού σκοπού του μηνός Νοεμβρίου στους εργαζόμενους των πληττόμενων βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεων. Οι δηλώσεις των πληττόμενων εργοδοτών ξεκίνησαν από προχθές Κυριακή 15 Νοεμβρίου και ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, ώστε η καταβολή των χρημάτων να γίνει την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου. Στη λίστα με τους πληττόμενους έχουν μπει 552 ΚΑΔ. Επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή είτε στις 7 Νοεμβρίου με το εθνικό lockdown, είτε αργότερα (για παράδειγμα κομμωτήρια στις 9 Νοεμβρίου) ενδέχεται να μπορούν να δηλώσουν πληττόμενες από 3 έως και 6 Νοεμβρίου ώστε οι εργαζόμενοί τους να λάβουν 747 ευρώ συνολικά: 106 ευρώ για τις 4 ημέρες από 3 Νοεμβρίου έως 6 Νοεμβρίου (θα τα λάβουν στις 11 Δεκεμβρίου) και 640 ευρώ για τις ημέρες από 7 έως 30 Νοεμβρίου (θα τα λάβουν στις 27 Νοεμβρίου).

Αυτό δεν μπορεί προφανώς να συμβεί εάν η επιχείρηση ήταν σε πλήρη λειτουργία το πρώτο 6ήμερο του Νοεμβρίου και οι μισθωτοί εργάζονταν κανονικά. Σε αυτή την περίπτωση, η ειδική αποζημίωση είναι 640 ευρώ για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν 7 Νοεμβρίου, 587 ευρώ για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν 9 Νοεμβρίου, δηλαδή κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, όπως επίσης 400 ευρώ για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν 16 Νοεμβρίου, δηλαδή εργαζόμενους σε μονάδες προσχολικής ή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του ιδιωτικού τομέα.

Δήλωση αναστολής

Σύμφωνα με τους διευκρινιστικούς πίνακες του υπουργείου Εργασίας, οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν στη λίστα με τους 552 πληττόμενους ΚΑΔ, μπορούν σε υποβάλουν δήλωση αναστολής για τους εργαζομένους τους από 3 Νοεμβρίου. Το δικαίωμα αυτό αναγνωρίζεται για επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, σε Περιφέρειες που είχαν «βαφτεί» κίτρινες και κόκκινες από 3 Νοεμβρίου. Συνεπώς η ειδική αποζημίωση για όλους αυτούς τους εργαζόμενους θα είναι 747 ευρώ. Αντίθετα, σε Κοζάνη, Καστοριά, Ροδόπη, Ιωάννινα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Σέρρες οι εργαζόμενοι πληττόμενων όσο και κλειστών επιχειρήσεων μπορούν να μπουν σε αναστολή από 1η Νοεμβρίου. Το ίδιο ισχύει και για εργαζόμενους σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό και αθλητισμό.

Δώρο Χριστουγέννων

Στις 21 Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων από τους εργοδότες στους εργαζόμενους, είτε αυτοί έχουν τεθεί σε αναστολή είτε όχι.

Όπως ορίζει η σχετική νομοθετική ρύθμιση, οι επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και όσες ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά καταβάλλουν το επίδομα εορτών Χριστουγέννων κατά τον χρόνο που ορίζεται στη σχετική ΚΥΑ του 1981, δηλαδή στις 21 Δεκεμβρίου.

Οι εργοδότες βαρύνονται με το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στον χρόνο κατά τον οποίο ο εργαζόμενος δούλεψε κανονικά, δηλαδή στον χρόνο κατά τον οποίο δεν ήταν σε αναστολή.

Το ποσό του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής θα το πληρώσει το κράτος, πιθανότατα με βάση το ποσό της ειδικής αποζημίωσης. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση είπε πως το Δώρο Χριστουγέννων θα υπολογιστεί με βάση «τον πραγματικό μισθό που έχει πάρει ο εργαζόμενος στην τσέπη του».

Με τη φόρμουλα αυτή θα έχουν μειωμένο Δώρο φέτος οι μισθωτοί πλήρους απασχόλησης κυρίως όσοι έχουν ονομαστικό μισθό πάνω από τον κατώτατο, ενώ αντίθετα ευνοούνται οι εργαζόμενοι μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης που έχουν ονομαστικό μισθό κάτω των 534 ευρώ.

Κοινωνικό μέρισμα

Κοντά στα Χριστούγεννα αναμένεται να καταβληθεί και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που ανακοίνωσε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά και όσοι δεν ενισχύθηκαν ή δεν προβλέπεται να ενισχυθούν με τα μέτρα της πανδημίας θα είναι οι δικαιούχοι του φετινού χριστουγεννιάτικου μερίσματος που κινείται σε ρυθμούς κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη γραμμή για να λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση τα Χριστούγεννα είναι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ).

Ειδικότερα πρόκειται για 241.964 νοικοκυριά και 457.269 άτομα – ωφελούμενους. Στην ίδια δεξαμενή των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ανήκουν και χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι, που επειδή είχαν ήδη συμπληρώσει 12 μήνες ανεργίας πριν από τον Μάρτιο του 2020 δεν συμπεριλαμβάνονται στη νέα έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Πρόκειται για περίπου 400.000 μακροχρόνια άνεργους που είναι προς το παρόν εκτός έκτακτων ενισχύσεων και διά μέσου του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των φετινών Χριστουγέννων.

Εκτός των μέχρι σήμερα μέτρων ενίσχυσης έχουν βρεθεί και περίπου 50.000 εποχικά εργαζόμενοι στον επισιτισμό, χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Ενίσχυση συνταξιούχων

Δεν έχει εντελώς αποκλειστεί το σενάριο να ενισχυθούν με το φετινό μέρισμα χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν έχουν εισπράξει αναδρομικά, για παράδειγμα με συνταξιοδοτικό εισόδημα κάτω των 1.000 ευρώ. Οι συνταξιούχοι είναι, ωστόσο, στις ομάδες εκείνες του πληθυσμού που ήδη έλαβαν μια γενιά αναδρομικών και θα λάβουν και δεύτερη εντός Δεκεμβρίου στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού νόμου Βρούτση. Υπάρχει ωστόσο μια μερίδα συνταξιούχων που δεν έλαβαν και ούτε θα λάβουν αναδρομικά: είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι με συνταξιοδοτικό εισόδημα κάτω των 1.000 ευρώ, που ταυτόχρονα έχουν αποχωρήσει με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Αντίθετα, όλοι όσοι έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης έχουν να περιμένουν αύξηση στη σύνταξή τους και αναδρομικά 15 μηνών, καθώς οι νέοι συντελεστές αναπλήρωσης ισχύουν από 1ης Οκτωβρίου 2019. Υψηλότερο ποσό αύξησης και ενισχυμένα αναδρομικά θα δουν περίπου 50.000 συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά. Είναι οι λεγόμενοι νέοι συνταξιούχοι που έλαβαν απευθείας σύνταξη με το νόμο Κατρούγκαλου. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα είναι αυτοί που θα λάβουν τις αυξήσεις και τα αναδρομικά τους τον Δεκέμβριο. Μικρότερη αύξηση θα δουν περίπου 200.000 παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί μέχρι τον Μάιο του 2016, καθώς θα λάβουν την αύξηση που δικαιούνται σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024.

Σε πρώτη φάση και εντός Δεκεμβρίου αναμένεται να πιστωθούν τα χρήματα σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά. Σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσουν οι «παλιοί» συνταξιούχοι, καθώς απαιτείται συμψηφισμός με την «προσωπική» διαφορά που έχει καταγραφεί. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2021. Τα αναδρομικά ποσά ξεκινούν από 180 ευρώ και ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις τα 3.000 ευρώ για 15 μήνες, μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner