Μόνο προαναγγελτικά δηλώσεις αναστολών συμβάσεων Μαρτίου

Άμεσος «κόφτης» σε μη επιλέξιμες εταιρείες

Χωρίς αναδρομική ισχύ υποβάλλονται από σήμερα οι προαναγγελτικές δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας στην «Εργάνη». Η προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Εργασίας έληξε χθες στις 16:00 κι έτσι οι δηλώσεις αναστολών Μαρτίου επιτρέπονται μόνο προαναγγελτικά και χωρίς αναδρομική ισχύ από 1ης Μαρτίου. Για παράδειγμα, δήλωση αναστολής σύμβασης που θα υποβληθεί σήμερα 9 Μαρτίου θα ισχύει από αύριο, Τετάρτη 10 Μαρτίου. Μόνο κατ’ εξαίρεση οι επιχειρήσεις σε Λάρισα και Τρίκαλα, λόγω του σεισμού, μπορούν να υποβάλουν μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 12 Μαρτίου προαναγγελία με αναδρομική ισχύ από 1ης Μαρτίου. Προσοχή, καθώς όσες επιχειρήσεις δεν είναι επιλέξιμες λόγω τζίρου δεν μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις αναστολών. Ο «κόφτης» λειτουργεί στην πηγή και η αίτηση απορρίπτεται. Υπενθυμίζεται πως οι αναστολές Μαρτίου αφορούν εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί έως 31/1/2021. Χωρίς κόφτη τζίρου δηλώνουν κανονικά αναστολές εργαζομένων τους επιχειρήσεις που:

* ξεκίνησαν να λειτουργούν μετά τον Ιανουάριο του 2018,

* δεν ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ από 1ης Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 (π.χ. επιχειρήσεις της ιδιωτικής εκπαίδευσης),

* άνοιξαν υποκατάστημα μετά τον Απρίλη του 2019.

Για όλες αυτές τις επιχειρήσεις αρκεί ο ΚΑΔ τους να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών. Αντίθετα, ειδικά κριτήρια τζίρου ισχύουν μόνο για τις επιχειρήσεις για τις οποίες συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

* έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2018,

* ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και επιπλέον

* δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Νέες βεβαιώσεις

Στο μεταξύ, από σήμερα, Τρίτη 9 Μαρτίου, ισχύουν νέες βεβαιώσεις μετακίνησης για όλους τους εργαζόμενους της χώρας. Εκτός των νέων βεβαιώσεων μετακίνησης μένουν -όπως και τον Φεβρουάριο- όσοι δηλωθούν σε αναστολή, σε τηλεργασία ή σε άδεια. Εφόσον η προαναγγελία των αναστολών συμβάσεων με αναδρομική ισχύ από 1ης Μαρτίου έληξε από χθες στις 16:00, όσοι δηλώθηκαν σε αναστολή τον Μάρτιο δεν μπορούν πλέον να κυκλοφορούν με τις νέες βεβαιώσεις μετακίνησης από σήμερα Τρίτη 9/3.

Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 15 Μαρτίου συνεχίζονται οι μονομερείς δηλώσεις στο σύστημα «Εργάνη» για την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου από ξεναγούς, εργαζόμενους που απασχολήθηκαν το 2020 σε ταξιδιωτικά πρακτορεία, γραφεία οργανωμένων ταξιδίων, υπηρεσίες κρατήσεων κ.α., καθώς και από εργαζόμενους σε χειμερινά τουριστικά καταλύματα και χιονοδρομικά κέντρα. Έως τη 15η Μαρτίου συνεχίζονται επίσης οι δηλώσεις β’ φάσης του μηχανισμού «Συν-Εργασία» για τον Φεβρουάριο, καθώς και οι δηλώσεις β’ φάσης για τον Ιανουάριο μόνο αν δεν έχει υποβληθεί δήλωση β’ φάσης ή αν ο εργαζόμενος έχει αποκλειστεί από τις πληρωμές. Οι δηλώσεις α’ φάσης για τον Μάρτιο συνεχίζονται έως 31 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται πως και στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» εντάσσονται τον Μάρτιο οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης με πρόσληψη έως 31/1/2021.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner