Νέο νομοσχέδιο στη Βουλή από το Υπ.Εργασίας – Οι σημαντικότερες διατάξεις

Νομοσχέδιο κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή με τίτλο “Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων”.

Μεταξύ άλλων με τις διατάξεις του υπόψη νομοσχεδίου προβλέπονται τα εξής:

Με το άρθρο 31 μειώνονται, από 1η.1.2021, κατά τρεις (3) ποσοστιαίες μονάδες, από το ύψος που είχε διαμορφωθεί την 1η.6.2020οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών εργαζομένων σε φορείς εκτός δημόσιων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης.

Με τα άρθρα 32 και 33 παρέχεται, κατά τα ειδικότερα διαλαμβανόμενα, η δυνατότητα:

  • ρύθμισης τμηματικής καταβολής σε έως και είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, η καταβολή των οποίων παρατάθηκε μέχρι 30.4.2021, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού,
  • επανένταξης στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις σε οφειλέτες ασφαλιστικών οφειλών, που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής των δόσεων κατά τρείς (3) μήνες, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού, αλλά απώλεσαν τη ρύθμιση κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Ιουνίου 2020 έως και Οκτωβρίου 2020.

Με το άρθρο 34 παρατείνεται, έως την 31η.12.2023, ο προσωρινός διακανονισμός ασφαλιστικών οφειλών και αναστέλλεται η λήψη των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, εφόσον οι οφειλέτες έχουν μέχρι την 30.4.2020 ενεργό προσωρινό διακανονισμό σύμφωνα με την περ. Α του άρθρου 48 του ν. 3943/2011 και υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τους όρους αυτού.

Με το άρθρο 35 εξομοιώνεται η αντιμετώπιση, ως προς την επικουρική ασφάλιση, των μισθωτών μηχανικών με τους έμμισθους δικηγόρους και προβλέπεται ότι από την 1η .1.2020 τα ποσά της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς επιμερίζονται κατά 50% σε εργοδότη και ασφαλισμένο.

Με το άρθρο 36 υπολογίζονται οριστικά οι ασφαλιστικές εισφορές, ετών 2017 έως και 2019, των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων και αγροτών σύμφωνα με τις υποβληθείσες δηλώσεις φόρου εισοδήματος και τις τυχόν υποβληθείσες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (Α.Π.Δ.), οι οποίες έχουν υποβληθεί έως την τελευταία μέρα του μήνα της δημοσίευσης του υπόψη σχεδίου νόμου, χωρίς να ληφθεί υπόψη το οριστικό φορολογητέο εισόδημα σε περίπτωση επανελέγχου των φορολογικών δηλώσεων από τη Φορολογική Διοίκηση.

Σύμφωνα με το άρθρο 40 θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμερες προσωπικές εταιρίες, οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, και τηρούνται οι όροι της, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις οφειλές τους από τυχόν εργοδοτικές υποχρεώσεις και όχι τις οφειλές των φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε αυτές, όπως ισχύει.

Με το άρθρο 47 καταργείται η διάταξη του άρθρου 39 Α του ν. 4387/2016, με την οποία καθορίζονται τα ποσοστά της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι που προέρχονται από το τέως ΕΤΑΑ και οι αυτοαπασχολούμενοι απόφοιτοι σχολών ανώτατης εκπαίδευσης, που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου.

Με το άρθρο 63 τροποποιούνται — συμπληρώνονται διατάξεις του άρθρου 92 του ν. 4461/2017 σχετικά με την περιστασιακή εργασία εγγεγραμμένων ανέργων. Συγκεκριμένα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η υπαγωγή στο συγκεκριμένο ευνοϊκό καθεστώς και των δικαιούχων επιδόματος μακροχρονίως ανέργων.

Με το άρθρο 64 ορίζεται ότι, το επίδομα αναζήτησης εργασίας στα πλαίσια δράσεων συμβουλευτικής που καταβάλλεται σε ανέργους είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση, στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία ή στα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Με το άρθρο 66 χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους που ασφαλίζονται στον e-Ε.Φ.Κ.Α., εφόσον έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020 στους πληττόμενους Κ.Α.Δ. του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVlD-19.

Η ως άνω εφάπαξ οικονομική ενίσχυση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ν.π.δ.δ., τους Ο.Τ.Α., τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα.

Με το άρθρο 67 θεσπίζεται ειδικό φορολογικό καθεστώς για τις οριζόμενες κοινωνικοασφαλιστικές παροχές που καταβάλλονται από τον Ο.Α.Ε.Δ..

Δείτε το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου εδώ.

Πηγή: e-forologia

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner