Ο «κόφτης» της 5ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Οι όροι χορήγησης του 5ου κρατικού δανείου θα είναι αυστηρότεροι σε σχέση με εκείνους που ίσχυσαν για τα προηγούμενα

Πιο σφιχτή θα είναι η διαδικασία εκταμίευσης της 5ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με στόχο να δοθεί σε όσο γίνεται λιγότερους δικαιούχους, καθώς τα κονδύλια του προϋπολογισμού είναι περιορισμένα.
Το νέο κρατικό δάνειο θα χορηγηθεί τον Ιανουάριο και όχι τον Δεκέμβριο, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, λόγω της υπεραπορρόφησης κονδυλίων από την 4η επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία «τίναξε» τον προϋπολογισμό στον αέρα.

Ωστόσο για την επόμενη φάση, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να σφίξει τους όρους χορήγησης, περιορίζοντας τους λήπτες, και με στόχο όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες, το χρήματα πάει σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζουν πολύ μεγάλη μείωση εσόδων σε όλο το διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Το γεγονός αυτό, «ευνοεί» τις επιχειρήσεις που ήταν (ή και παραμένουν) κλειστές στο τελευταίο τετράμηνο του 2020 και όσες είναι σε lockdown, ενώ δεν ευνοεί όσες υπολειτουργούν.
Δηλαδή, δικαιούχοι της ενίσχυσης θα είναι όλοι επαγγελματίες, που παρουσιάζουν μείωση εσόδων τους άνω του 20% για το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο.
Εξαιρετικά, θα συμπεριληφθούν και όλοι οι επαγγελματίες που θα παραμείνουν κλειστοί για το μεγαλύτερο διάστημα του Δεκεμβρίου (αφού η καραντίνα παρατείνεται), ενώ δεν θα ισχύσει για αυτές το κριτήριο του μειωμένου τζίρου. Δηλαδή μια επιχείρηση που είναι κλειστή τον Δεκέμβριο θα ενταχθεί στην 5η φάση της Επιστρεπτέας, ακόμη και αν ο τζίρος της στο τετράμηνο δεν είναι μειωμένος κατά 20%.
Πώς θα λειτουργεί ο «κόφτης»
Επίσης μια σημαντική παράμετρος, που θα λειτουργήσει ως «κόφτης» για την 5η Επιστρεπτέα είναι η πρόβλεψη της υπουργικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία, από το ύψος της θα αφαιρείται το ποσό που καταβλήθηκε στο πλαίσιο του 4ου κύκλου ενίσχυσης.
Ο μαθηματικός τύπος που θα βγάζει το ποσό της ενίσχυσης για το 5ο κρατικό δάνειο, εκτός από τη μείωση του τζίρου κ.λπ. θα περιέχει και μια ακόμη πράξη, με την οποία θα αφαιρείται το της 4ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Στην πράξη αυτό σημαίνει, ότι αποκλείονται όλοι οι «μικροί» που έλαβαν τα ποσά των 1.000 και 2.000 ευρώ. Εφόσον τα ποσά που θα προβλεφθούν για αυτούς, θα είναι επίσης 1.000 και 2.000 ευρώ, εάν έχουν λάβει την ενίσχυση με τον 4ο κύκλο, δεν θα λάβουν από τον 5ο, αφού το ποσό θα αφαιρεθεί.
Για τις υπόλοιπες κατηγορίες επιχειρήσεων που δικαιούνται υψηλότερα ποσά, το τελικό ποσό θα είναι σημαντικά «κουρεμένο», αφού θα αφαιρεθεί το ποσό που έλαβαν.
Ακόμη, όσες επιχειρήσεις λάβουν μέρος στην 5η φάση, δεν θα πρέπει να μειώσουν το προσωπικό τους μέχρι και τον Ιούνιο του 2021.

Πηγή: sofokleousin.gr

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner