Παράταση δύο μηνών για την κάλυψη των τεκμηρίων

Έως 26/2 η δήλωση ποσών από δωρεές ή γονικές παροχές

Χρονικό περιθώριο περίπου άλλων δύο μηνών έχουν χιλιάδες φορολογούμενοι για να επικαλεστούν χρηματικά ποσά που έλαβαν ως δωρεές ή γονικές παροχές και να καλύψουν τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, ώστε να γλιτώσουν από την πληρωμή επιπλέον φόρων για τα εισοδήματα του 2020. Το χρονικό αυτό περιθώριο παρασχέθηκε με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου που εκδόθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2020, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 21 Δεκεμβρίου 2020 και προβλέπει την παράταση όλων των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων φορολογίας δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών, που έληγαν ή λήγουν εντός των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (περίπτωση στ, παραγράφου 2 του άρθρου 34 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος), ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάθε φορολογούμενος να δικαιολογήσει επιπλέον διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτει επειδή τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (οι δαπάνες για αποπληρωμές δανείων και πιστωτικών καρτών, οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής και άλλων περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας) προσδιορίζουν το συνολικό ετήσιο εισόδημά του σε επίπεδο υψηλότερο του πραγματικού, είναι η αναγραφή στη φορολογική δήλωση χρηματικού ποσού που έλαβε ως γονική παροχή ή ως δωρεά από κάποιον συγγενή ή φίλο του. Το ποσό αυτό, για να γίνει αποδεκτό από τη Φορολογική Διοίκηση ως μέσο κάλυψης προστιθέμενης διαφοράς εισοδήματος λόγω τεκμηρίων, θα πρέπει να έχει δηλωθεί με την υποβολή σχετικής δήλωσης το αργότερο έως το τέλος του φορολογικού έτους το οποίο αφορά. Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τα παγίως ισχύοντα, για να καλυφθούν τεκμήρια που αφορούν το φορολογικό έτος 2020, μέσω γονικής παροχής ή δωρεάς χρηματικού ποσού, θα πρέπει η δήλωση για τη φορολόγηση της γονικής παροχής ή της δωρεάς να έχει υποβληθεί από τον φορολογούμενο μέχρι τις 31-12-2020.

Τι προβλέπεται

Ωστόσο, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος υπέγραψε την υπ’ αριθμόν Α1276/14-12-2020 απόφαση με την οποία προβλέπεται ότι:

«Παρατείνεται μέχρι και την 26η Φεβρουαρίου 2021 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, η οποία έληγε εντός του μηνός Νοεμβρίου 2020 ή λήγει εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2020, καθώς και των δηλώσεων των οποίων μέσα στους μήνες αυτούς έληγε ή λήγει η τρίμηνη προθεσμία για υποβολή αίτησης παράτασης, ανεξάρτητα αν έχει υποβληθεί αυτή.

Για όσες περιπτώσεις η αρχική (εξάμηνη ή ετήσια) προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, έληγε ή λήγει από την 27η Νοεμβρίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020, αφετηρία της τρίμηνης προθεσμίας για υποβολή αίτησης παράτασης αποτελεί η νόμιμη λήξη της εξάμηνης ή ετήσιας προθεσμίας κατά περίπτωση».

Με την παραπάνω απόφαση δίδεται, ουσιαστικά, παράταση έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021 και στην προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2020. Οι δωρεές χρηματικών ποσών από γονείς προς τέκνα ή από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια φορολογούνται με 10% από το πρώτο ευρώ. Οι δωρεές χρηματικών ποσών όταν γίνονται από λοιπούς συγγενείς φορολογούνται με 20%, ενώ όταν γίνονται από μη συγγενικά πρόσωπα φορολογούνται με 40% από το πρώτο ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση που δίνεται ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από γονέα σε τέκνο (γονική παροχή χρηματικού ποσού) με σκοπό το τέκνο να αγοράσει ακίνητο που προορίζεται για πρώτη κατοικία, η γονική παροχή είναι αφορολόγητη μέχρι τα 150.000 ευρώ, ενώ πάνω από το επίπεδο αυτό φορολογείται με 1% μέχρι το επίπεδο των 300.000 ευρώ, με 5% πάνω από το επίπεδο των 300.000 ευρώ και μέχρι τα 600.000 ευρώ και με 10% πάνω από το επίπεδο των 600.000 ευρώ. Η ρύθμιση αυτή ισχύει για τις χρηματικές γονικές παροχές που πραγματοποιήθηκαν από την 31η Ιουλίου 2020 και μετά.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner