Παράταση υποχρεωτικής τηλεργασίας

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου παρατείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας για τις επιχειρήσεις όλης της χώρας στο 50% των εργαζομένων που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση. Σύμφωνα με νέα υπουργική απόφαση που υπέγραψε χθες ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, παρατείνονται έως 31 Δεκεμβρίου και το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας και το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης – αποχώρησης στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με την απόφαση, όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οφείλουν να προαναγγείλουν πριν από την έναρξη της εργασίας, στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» την εξ αποστάσεως εργασία του 50% των εργαζομένων τους για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το σύστημα αυτό. Η δήλωση γίνεται με το έντυπο 4.1 που χρησιμοποιείται παγίως από την αρχή της πανδημίας.

Αναστολές Νοεμβρίου

Στο μεταξύ, με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή νομοθετείται το θεσμικό πλαίσιο για τις αναστολές συμβάσεων Νοεμβρίου. Ορίζεται πως οι αναστολές Νοεμβρίου αφορούν εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου και πως το χρονοδιάγραμμα των αναστολών ακολουθεί τις ημερομηνίες επιβολής του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας ανά περιφερειακή ενότητα. Επίσης ορίζεται ότι βάση υπολογισμού της ειδικής αποζημίωσης είναι τα 800 ευρώ για 30 ημέρες, ενώ παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού.

Με την ίδια τροπολογία δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς έως 30 Ιουνίου 2021 της ετήσιας κανονικής άδειας έτους 2020 για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή από τον Μάρτιο έως 31/12 αδιαλείπτως ή κατά διαστήματα.

Μεταφέρεται, τέλος, στις 31 Μαρτίου του 2021 η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης από τις 5 δόσεις για όσους ασφαλισμένους οφειλέτες έχουν χρεωστικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2019 αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών με πολλαπλή ή μη δραστηριότητα και αγροτών. Το χρεωστικό θα καταβληθεί σε 5 δόσεις.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner