Προς αναστολή του «πέναλτι» για τις e-αποδείξεις

Ακύρωση του προστίμου 22% σε όσους δεν δαπάνησαν ηλεκτρονικά το 30% των εισοδημάτων τους

Στον «πάγο» φαίνεται ότι βάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το μέτρο που προβλέπει την επιβολή ποινής σε όσους δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικά δαπάνες που αντιστοιχούν στο 30% των εισοδημάτων τους, με την καταβολή φόρου 22% στη διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν και αυτών που υπολείπονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη βάλει στο τραπέζι ένα νέο «πακέτο» διορθωτικών κινήσεων όσον αφορά το καθεστώς των αποδείξεων, στο πλαίσιο των γενικότερων μέτρων που λαμβάνονται για τη στήριξη της αγοράς και των καταναλωτών.

«Πληγωμένη» αγορά

Λόγος για τον οποίο άλλωστε τα στελέχη του υπουργείου προκρίνουν να ανασταλεί για ένα έτος το «πέναλτι» των αποδείξεων, καθώς σε μια αγορά πληγωμένη από την πανδημία και τους καταναλωτές να αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα με τα πολλά προβλήματα και ανατροπές δεν θα ήταν ορθό να εφαρμόζονται τιμωρητικού χαρακτήρα διατάξεις. Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν στη διάθεσή τους τα πλήρη στοιχεία από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και κατά την περίοδο των εορτών, οπότε και η αγορά λειτούργησε με το σύστημα click away, προκειμένου να βάλουν τις τελικές πινελιές στις όποιες αλλαγές αποφασίσουν και αναμένεται να ληφθούν έως το τέλος του τρέχοντος μηνός, αν και ο χρόνος δεν πιέζει, αφού η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αργεί ακόμη. Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι στο τραπέζι των συζητήσεων δεν βρίσκεται μόνο το πάγωμα του «πέναλτι» των αποδείξεων, αλλά και το ενδεχόμενο να θεσπιστεί και μείωση του ποσοστού των αποδείξεων που θα πρέπει να παρουσιάσουν για το προηγούμενο έτος οι φορολογούμενοι στην εφορία τους.

Υπάρχουν μάλιστα εισηγήσεις όπως να θεσπιστεί διάταξη που θα προβλέπει τη συγκέντρωση ηλεκτρονικών αποδείξεων ίσες με το 20% του δηλωθέντος εισοδήματος και όχι με το 30% που ισχύει μέχρι σήμερα, ενώ εξετάζεται όπως το μέτρο επεκταθεί και στην τρέχουσα χρονιά.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner