Τα μυστικά της νέας ρύθμισης για τις μειώσεις ενοικίων κατά 80%

Σε ποιες συμβάσεις ισχύει – Ποιες εταιρείες τη δικαιούνται – Υπό ποιες προϋποθέσεις

Μόλις το 20% των ενοικίων που οφείλουν δικαιούνται να καταβάλουν στους ιδιοκτήτες τους τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του νέου έτους οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές την περίοδο των εορτών, με κρατική εντολή.

Η κυβέρνηση αποφάσισε τη μείωση των ενοικίων κατά 80% για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Οι ιδιοκτήτες των εκμισθούμενων ακινήτων θα υποστούν και πάλι εισοδηματικές απώλειες, αλλά όσοι είναι φυσικά πρόσωπα θα έχουν και οφέλη με τη μορφή αποζημιώσεων και φοροαπαλλαγών, τα οποία μάλιστα θα είναι μεγαλύτερα από τις απώλειες, σε όσες περιπτώσεις τα μηνιαία ενοίκια ξεπερνούν κατά πολύ τα 1.000 ευρώ!

Το μέτρο θα εφαρμοστεί στο πρώτο δίμηνο του 2021 ανεξαρτήτως του εάν οι επιχειρήσεις λειτουργούν ή όχι εκείνη την περίοδο, με στόχο να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα.

Ποιους αφορά

Οι μειώσεις των ενοικίων κατά 80% θα αφορούν επαγγελματικές μισθώσεις στις οποίες ενοικιαστές είναι επιχειρηματίες που υποχρεώθηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους με κρατική εντολή μέσα στον Νοέμβριο και στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου -ή μόνο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου- και θα εξακολουθήσουν να τις κρατούν κλειστές και στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, χάνοντας ουσιαστικά όλη την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Γενικά, οι μειώσεις των ενοικίων κατά 80% θα ισχύσουν για όλες τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου 2020. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα παράδοσης εκτός ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού, αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Το λιανεμπόριο

Στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που δικαιούνται τις μειώσεις των ενοικίων κατά 80% περιλαμβάνονται ενδεικτικά αυτές που εμπορεύονται γουναρικά, τουριστικά είδη και είδη λαϊκής τέχνης, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ενδύματα, υποδήματα, δερμάτινα είδη, καλλυντικά, είδη καλλωπισμού, λουλούδια, φυτά, σπόρους, ρολόγια, κοσμήματα, διαφημιστικά είδη (μπρελόκ, μπλούζες, αναπτήρες κ.λπ.), είδη δώρων και μη εδώδιμα προϊόντα. Επίσης δικαιούχοι των μειώσεων ενοικίων επαγγελματικής στέγης ή επαγγελματικών χώρων κατά 80% είναι τα πολυκαταστήματα, καθώς επίσης και όσοι πωλούν λιανικώς διάφορα προϊόντα (τρόφιμα, ποτά, καπνό, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ενδύματα, υποδήματα και διάφορα άλλα είδη) σε υπαίθριους χώρους, δηλαδή σε πάγκους και σε λαϊκές αγορές. Η μείωση των ενοικίων των επαγγελματικών μισθώσεων κατά 80% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις αυτές ανεξαρτήτως του εάν θα λειτουργούν ή όχι κατά τη διάρκεια των μηνών αυτών.

Οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που είναι φυσικά πρόσωπα και υποχρεούνται να αποδεχθούν τη μείωση των ενοικίων κατά 80% για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα έχουν το δικαίωμα να εισπράξουν αποζημιώσεις από το κράτος. Τα ποσά των αποζημιώσεων θα αντιστοιχούν στο 75% των απωλειών τους από τη μείωση των ενοικίων κατά 80%, δηλαδή ουσιαστικά στο 60% των ποσών των κανονικών ενοικίων των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Η αποζημίωση αυτή θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, ενώ δεν θα λαμβάνεται υπόψη στο οικογενειακό εισόδημα του ιδιοκτήτη για να διαπιστωθεί εάν δικαιούται ή όχι άλλες παροχές από το κράτος, που χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια. Επιπλέον, για το 80% των ενοικίων των μηνών Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου που δεν θα εισπράξουν, οι ιδιοκτήτες θα απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Από την πλευρά τους οι μισθώτριες επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να καταβάλουν στους ιδιοκτήτες τους μόνο το 20% των ενοικίων. Με αυτό τον τρόπο θα επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες που είναι νομικά πρόσωπα, δηλαδή εταιρείες, κοινωφελή ιδρύματα-κληροδοτήματα ή άλλοι οργανισμοί και σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν θα δικαιούνται αποζημιώσεις!

Οφέλη και ζημιές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων βλέπει η ΠΟΜΙΔΑ

Θετικές και αρνητικές πλευρές στη ρύθμιση της κυβέρνησης για μείωση κατά 80% των ενοικίων των επαγγελματικών μισθώσεων των επιχειρήσεων που είναι αναγκασμένες να παραμείνουν κλειστές την περίοδο των εορτών με αποζημίωση των ιδιοκτητών ίση με το 60% των ενοικίων βλέπει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Σε επιστολή που απέστειλε η Ομοσπονδία στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επισημαίνει: «Η θετική πλευρά της νέας ρύθμισης για τους ιδιοκτήτες είναι το αφορολόγητο και ακατάσχετο του 60% της κρατικής αποζημίωσης, εν όψει και της μειωμένης πραγματικής δυνατότητας είσπραξης του 60% των ενοικίων των μηνών αυτών από τους ενοικιαστές με τα κλειστά καταστήματα.

Όμως η αρνητική πλευρά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι υφίστανται άμεση απώλεια εισοδήματος και θα χρειαστεί να περιμένουν αν και πότε ο μισθωτής θα καταβάλει το μερίδιό του και πότε θα κινηθεί η διαδικασία καταβολής της κρατικής επιστροφής, είναι η έκταση εφαρμογής της ρύθμισης και ο τρόπος και χρόνος υλοποίησής της. Συγκεκριμένα:

* Είναι αν θα περιοριστεί στον κορμό των επιχειρήσεων για τις οποίες εκ των πραγμάτων είναι αναπόφευκτο, δηλαδή τις πραγματικά κλειστές με κρατική εντολή, με κατεβασμένα ρολά και χωρίς «πίσω πόρτα», ή θα “ξεχειλώσει” με τη συμπερίληψη και λειτουργουσών επιχειρήσεων, των μισθωμάτων κατοικιών, φοιτητικών κ.λπ.

* Είναι το αν και πότε θα καταβληθεί το 20% από τους ενοικιαστές, αν δεν υπάρξει και πάλι σχετική ρύθμιση και μάλιστα τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες -με τους περιορισμούς στη λειτουργία των δικαστηρίων- δεν μπορούν να έχουν οποιαδήποτε δικαστική προστασία, ακόμα κι όταν οι οφειλές των μισθωτών τους ανάγονται σε χρόνο πριν από τη λήψη των σχετικών μέτρων και το κλείσιμο των καταστημάτων.

* Είναι η πολύμηνη καθυστέρηση στη δήλωση, εκκαθάριση, εκταμίευση και καταβολή του 60%, που εμπεριέχει και τον κίνδυνο απόρριψης δηλώσεων COVID λόγω αναληθών δηλώσεων ενοικιαστών, τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμεί η εκκαθάριση των επιστροφών μεγάλου αριθμού ιδιοκτητών για αρκετούς παρελθόντες μήνες, σε αντίθεση με τις άμεσες καταβολές των βοηθημάτων σε όλους τους άλλους κλάδους της οικονομίας και της κοινωνίας.

* Είναι η καταστροφή των εκμισθωτών-νομικών προσώπων κάθε είδους, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται εκατοντάδες ιδρύματα και σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση και μοναδικό έσοδό τους τα μισθώματα που λαμβάνουν, τα οποία ενώ τώρα θα υποστούν ακόμη αιματηρότερη μείωση ενοικίων, κακώς εξαιρούνται συνεχώς από κάθε διευκόλυνση στο θέμα αυτό.

* Είναι ότι δεν συνδυάζεται με μέτρα άμεσης ανακούφισης από τις λοιπές φορολογικές και τυχόν δανειακές υποχρεώσεις και ρυθμίσεις των εκμισθωτών στις οποίες είναι προφανές ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner