Τα οφέλη μισθωτών και εργοδοτών από το ψαλίδισμα των εισφορών

Παραδείγματα με τα μηνιαία «κέρδη» στον κουμπαρά εργαζομένων και επιχειρήσεων

Από τα 20 ευρώ τον μήνα και τα 280 ευρώ τον χρόνο, για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, ξεκινά το σωρευτικό όφελος εργαζόμενου και εργοδότη από το μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ φτάνει στα 60 ευρώ τον μήνα και τα 840 ευρώ τον χρόνο για μικτούς μισθούς της τάξης των 2.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή οι συνταξιούχοι περιμένουν αναδρομικά από 550 έως και πάνω από 7.000 ευρώ. Αυτό δείχνει η πρώτη αποτίμηση των μέτρων για εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους που εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Από το νέο πακέτο μέτρων που υπερβαίνουν τα 3 δισ. ξεχωρίζει και το πρόγραμμα επιδότησης επί 6μήνου των ασφαλιστικών εισφορών για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ στο τραπέζι μπήκαν και δύο κομβικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Ο πρωθυπουργός είπε πως μέσα στον επόμενο μήνα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πρόταση νόμου για τα εργασιακά, με στόχο να καταργηθούν «παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα» και να καθιερωθούν νέα δικαιώματα. Ο ίδιος περιέγραψε ρυθμίσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανομή του χρόνου εργασίας, εφόσον το επιθυμούν όπως είπε οι εργαζόμενοι και χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση του 8ώρου. Στο μικροσκόπιο έχει μπει και ο συνδικαλιστικός νόμος, ενώ οδηγός για τις νέες ρυθμίσεις αναμένεται να είναι οι εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, όπως επίσης και η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη. Στο επίκεντρο δεν αποκλείεται να τεθεί το ισχύον πλαίσιο των υπερωριών, ενώ αναμένεται να θεσμοθετηθούν το λεγόμενο «ψηφιακό ωράριο» και η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας. Όσον αφορά το ασφαλιστικό, όπως είπε ο πρωθυπουργός έως το τέλος του έτους πρέπει να αναμένεται το νομοσχέδιο για τη στροφή της επικουρικής ασφάλισης σε αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, ενδεχομένως και κάποιοι νέοι σημερινοί ασφαλισμένοι θα ενταχθούν στο σύστημα του «ατομικού κουμπαρά» χτίζοντας με τις εισφορές τους τις δικές τους συντάξεις στο μέλλον.

Στο 36,66% το ασφάλιστρο

Στο 36,66% θα διαμορφωθεί το 2021 το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ σύνταξης, υγείας και ανεργίας στο βασικό πακέτο κάλυψης για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, την οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, ψαλιδίζει τις σημερινές εισφορές που αθροιστικά κυμαίνονται στο 39,66%, κατά 1,21 ποσοστιαία μονάδα για τους εργαζόμενους και κατά 1,79 μονάδα για τους εργοδότες. Αυτό σημαίνει πως τα νέα ασφάλιστρα που θα ισχύσουν το 2021 διαμορφώνονται στο 14,12% για τον εργαζόμενο και στο 22,54% για τον εργοδότη. Το αθροιστικό όφελος εργαζόμενου – εργοδότη ξεκινά από τα 20 ευρώ τον μήνα για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 60 ευρώ τον μήνα για μικτούς μισθούς της τάξης των 2.000 ευρώ. Το σχέδιο βρισκόταν υπό αναλυτική επεξεργασία όλο το προηγούμενο διάστημα στο υπουργείο Εργασίας και σύμφωνα με την τελική εισήγηση, η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες αναμένεται να ισχύσει οριζόντια για όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, είτε εργάζονται με πλήρη είτε με μερική απασχόληση. Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη μείωση κατά 0,90 ποσοστιαία μονάδα, που ίσχυσε από τον περασμένο Ιούνιο αφορά μόνο την πλήρη απασχόληση.

Η μείωση δεν ακουμπά τις εισφορές των κλάδων σύνταξης, επικουρικής και υγείας, αλλά θα προέλθει από το πακέτο εισφορών του ΟΑΕΔ, δηλαδή από ασφάλιστρα που εισπράττονταν εισφορές υπέρ ΛΑΕΚ, ΟΕΚ και ανεργίας. Στόχος είναι να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ως κίνητρο για την ενίσχυση της απασχόλησης.

800 εκατ. το πακέτο ελάφρυνσης

Το πακέτο κοστολογείται στα 750 – 800 εκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχεί σε ισάξια ετήσια ελάφρυνση για εργοδότες και εργαζόμενους. Εκτός από τη μείωση της επιβάρυνσης της μισθωτής εργασίας, λόγω του «ψαλιδιού» στις εργοδοτικές εισφορές, κέρδη θα δουν και οι μισθωτοί, καθώς αυξάνονται οι καθαροί μισθοί από τη μείωση των εργατικών εισφορών. Η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, που διαμορφώνει το συνολικό ασφάλιστρο στα 36,66% για το 2021, μεταφράζεται σε «ψαλίδισμα» 7,5% των εισφορών.

Μηνιαίο όφελος έως και 60 ευρώ

Ενδεικτικά αναφέρεται πως για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, ο εργαζόμενος κερδίζει 8 ευρώ τον μήνα και 112 ευρώ τον χρόνο, ενώ ο εργοδότης 12 ευρώ τον μήνα και 168 ευρώ τον χρόνο. Σωρευτικά και οι δύο ελαφρύνονται κατά 20 ευρώ τον μήνα και κατά 280 ευρώ τον χρόνο. Αντίστοιχα για μικτό μισθό 800 ευρώ, ο μισθωτός κερδίζει 10 ευρώ τον μήνα και 140 ευρώ τον χρόνο, ενώ ο εργοδότης 14 ευρώ τον μήνα και 196 ευρώ τον χρόνο. Σωρευτικά και οι δύο ελαφρύνονται κατά 24 ευρώ τον μήνα και κατά 336 ευρώ τον χρόνο.

Εργαζόμενοι με μικτό μισθό 1.000 ευρώ κερδίζουν 12 ευρώ τον μήνα στον καθαρό μισθό τους και 168 ευρώ τον χρόνο, ενώ οι εργοδότες τους ελαφρύνονται κατά 18 ευρώ τον μήνα και 252 ευρώ τον χρόνο. Αθροιστικά, το μη μισθολογικό κόστος της θέσης εργασίας απομειώνεται κατά 30 ευρώ τον μήνα και κατά 420 ευρώ τον χρόνο. Στους μικτούς μισθούς των 1.200 ευρώ η αύξηση για τον μισθωτό είναι 14 ευρώ τον μήνα και 196 ευρώ τον χρόνο, ενώ για τους εργοδότες 21 ευρώ τον μήνα και 294 ευρώ τον χρόνο. Αντίστοιχα στα 1.500 ευρώ μικτό μισθό, ο μισθωτός θα δει επιπλέον 18 ευρώ τον μήνα στις καθαρές απολαβές του και 252 ευρώ τον χρόνο, ενώ οι εργοδότες 27 ευρώ τον μήνα και 378 ευρώ τον χρόνο. Τέλος, για μικτούς μισθούς των 2.000 ευρώ η ελάφρυνση του μισθωτού φτάνει στα 24 ευρώ τον μήνα και τα 322 ευρώ τον χρόνο, ενώ για τους εργοδότες στα 36 ευρώ τον μήνα και 490 ευρώ τον χρόνο. Σωρευτικά η απομείωση του μη μισθολογικού κόστους για μια θέση εργασίας με μικτό μισθό 2.000 ευρώ είναι 60 ευρώ τον μήνα και 840 ευρώ τον χρόνο.

Τελικά δεν υιοθετήθηκε το σενάριο της μείωσης του ανώτατου πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών που σήμερα είναι στα 6.500 ευρώ, αλλά ούτε και η πρόταση που είχε πέσει στο τραπέζι για σταθερό ποσό εισφοράς υπέρ υγείας. Το μέτρο που λαμβάνει το πράσινο φως για νομοθέτηση προβλέπει τη μείωση των ποσοστιαίων εισφορών που εισπράττονται υπέρ ΟΑΕΔ. Αναμένεται να ισχύσει κατ’ αρχήν για το 2021, ενώ η τύχη του για το 2022 θα κριθεί -όπως και για τα υπόλοιπα μέτρα ελάφρυνσης- από την πορεία της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner