Τα 6 βήματα προς τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Το νέο πλαίσιο για τις μεγάλες επιχειρήσεις
Σε έξι βήματα οι μεγάλες επιχειρήσεις (με ετήσιο εισόδημα – τζίρο 700.000 ευρώ και πάνω, και 10 εργαζόμενους) θα επιδιώκουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό από την ερχόμενη Δευτέρα, εφαρμόζοντας το νέο πλαίσιο που προβλέπει ο πτωχευτικός κώδικας. Τα νέα αυτά δεδομένα προβλέπουν τη δυνατότητα μια επιχείρησης να συμβιβαστεί ακόμη και με κούρεμα του χρέους της και έτσι να αποπληρώσει τους πιστωτές της. Σε αντίθετη περίπτωση οδηγείται σε πτώχευση και στη λεγόμενη 2η ευκαιρία.
Ειδοποιός διαφορά για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες είναι ο διαχωρισμός της περιουσίας όσων ασκούν διοίκηση στην εταιρεία (εκτελεστικά μέλη δ.σ.) με την περιουσία της ίδιας της εταιρείας. Ωστόσο, ας σημειωθεί πως τα ενέχυρα και η περιουσία της εταιρείας ή του ιδιώτη ορίζουν και τις δυνατότητες του συμβιβασμού.
Ειδικότερα, τα έξι βήματα μέσα από τα οποία κάθε επιχείρηση μπορεί να επιδιώξει εξωδικαστικό συμβιβασμό έχουν ως εξής:
1. Οι οφειλέτες εισέρχονται στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Οικονομικών για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και μέσω της αίτησής τους ορίζεται κατ’ αρχήν εμπειρογνώμονας προκειμένου είτε να καταρτίσει το business plan διάσωσης της επιχείρησης είτε για να ελέγξει το business plan το οποίο υποβάλλει η ίδια η εταιρεία και το οποίο έχει καταρτίσει νωρίτερα.
2. Το business plan ελέγχεται, διορθώνεται και εγκρίνεται για το αν παρέχει τα εχέγγυα που ζητάει το θεσμικό πλαίσιο. Επομένως η εταιρεία κρίνεται βιώσιμη μέσα από τη μορφή διάσωσης που προβλέπει το ίδιο το business plan. Ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να προβλέπει κούρεμα, αποπληρωμή σε δόσεις, οικειοθελή εκχώρηση περιουσιακών στοιχείων κ.λπ. Εφόσον με τη σφραγίδα του εμπειρογνώμονα η εξυγίανση μπορεί να προχωρήσει, οι επιχειρήσεις εισέρχονται στο τρίτο στάδιο.
3. Εκδίδεται πόρισμα που περιέχει όλες τις λεπτομέρειες της εξυγίανσης και δι’ αυτού του τρόπου επικυρώνεται το business plan της επιχείρησης προκειμένου να εφαρμοστεί.
4. Το πόρισμα αυτό τίθεται υπόψη όλων των πιστωτών προς ψήφιση. Ως πιστωτές νοούνται οι τράπεζες και το Δημόσιο, αλλά και κάποιοι μεγάλοι προμηθευτές ιδιώτες οι οποίοι διακρατούν πάνω από το 5% του χρέους μιας επιχείρησης. Όλοι οι παραπάνω ψηφίζουν αν αποδέχονται ή όχι τους όρους της εξυγίανσης. Οι όροι της εξυγίανσης πρέπει να γίνουν αποδεκτοί από εκείνους που κατέχουν το 60% του χρέους της εταιρείας. Τότε και οι λοιποί θα υποχρεωθούν να δεχθούν τη λύση.
5. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μαζί με το αποδεκτό business plan καταλήγει στα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία: α)καλείται να επικυρώσει τη διαδικασία και β) υποχρεώνει και τους υπόλοιπους πιστωτές να δεχθούν τους ίδιους όρους με το 60% τουλάχιστον που ψήφισε υπέρ.
6. Κατόπιν τούτου καταρτίζεται η σχετική σύμβαση που περιέχει όλους τους όρους του business plan και της αποδοχής των πιστωτών. Η σύμβαση συνυπογράφεται από την εταιρεία και τους πιστωτές της και η οποία τηρείται απαρέγκλιτα από την εταιρεία, αλλιώς εκείνη οδηγείται άμεσα σε πτώχευση.
Πηγή: Ναυτεμπορική