Τη Δευτέρα λήγει η δεύτερη ευκαιρία

Για επανένταξη των οφειλετών του e-ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Δύο 24ωρα έχουν απομείνει προκειμένου να αξιοποιηθεί η δεύτερη ευκαιρία για την επανένταξη των ασφαλισμένων οφειλετών του e-ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ στις ρυθμίσεις οφειλών που έχασαν λόγω πανδημίας, όπως για παράδειγμα αυτή των 120 δόσεων. Με βάση τη σχετική διάταξη που ψηφίστηκε πριν λίγα 24ωρα, λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου η προθεσμία για την πληρωμή μιας δόσης, ώστε να αναβιώσει η χαμένη ρύθμιση.

Η επανένταξη των οφειλετών συντελείται με την απλή καταβολή της δόσης του μηνός Νοεμβρίου 2020, η οποία όμως πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του ίδιου μήνα, δηλαδή μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Η νέα ευκαιρία επανένταξης αφορά ασφαλισμένους οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ που ήταν στους πληττόμενους τον περασμένο Απρίλιο, έλαβαν «πάγωμα» της ρύθμισής τους για 3 μήνες, αλλά έχασαν από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο τη ρύθμισή τους, για παράδειγμα τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Τώρα έχουν την ευκαιρία να επανενταχθούν στη ρύθμιση, αρκεί να πληρώσουν μία δόση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση, η προθεσμία καταβολής όλων των επόμενων δόσεων της αναβιώσασας ρύθμισης παρατείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.

Παράταση 4 ημερών

Στο μεταξύ, ο e-ΕΦΚΑ έδωσε χθες νέα παράταση έως τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου σε 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες για να πληρώσουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές μηνός Οκτωβρίου. Η προηγούμενη προθεσμία έληγε στις 3 Δεκεμβρίου, συνεπώς το Δ.Σ. του Ενιαίου Ασφαλιστικού Φορέα δίνει πρόσθετη διορία 4 ημερών για να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι μη μισθωτοί τα «ραβασάκια» του Οκτωβρίου τα οποία είναι ενιαία, καθώς ενσωματώνουν τις εισφορές για κύρια ασφάλιση, επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή. Τα ενιαία ειδοποιητήρια αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ στις 25 Νοεμβρίου.

Και συμψηφισμός

Υπενθυμίζεται πως για 343.669 μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ προέκυψε πιστωτικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση των εισφορών του 2019 μέσου ποσού 606,17 ευρώ. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι έχουν το δικαίωμα μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου να δηλώσουν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ εάν επιθυμούν να συμψηφιστούν με μελλοντικές εισφορές τα πιστωτικά υπόλοιπα που δικαιούνται. Αν δεν υποβάλουν δήλωση επιθυμίας συμψηφισμού, τα ποσά εισφορών που δικαιούνται πίσω από τον ΕΦΚΑ θα τους επιστραφούν μέχρι 15/12/2020 στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει. Αν, ωστόσο, προβούν στην επιλογή του συμψηφισμού, θα κληθούν να καταβάλουν έως 7 Δεκέμβρη μόνο την όποια διαφορά υπάρχει μεταξύ του πιστωτικού υπολοίπου και της εισφοράς του Οκτωβρίου.

Σε περίπτωση που το πιστωτικό τους υπόλοιπο υπερβαίνει τη μηνιαία εισφορά και έχουν ήδη δηλώσει ή δηλώσουν μέχρι 30 Νοεμβρίου ότι επιθυμούν τον συμψηφισμό, δεν χρειάζεται να πληρώσουν την εισφορά Οκτωβρίου και τον επόμενο μήνα θα γίνει αυτόματα η εξόφληση.

Για παράδειγμα, αν η εισφορά Οκτωβρίου ενός επαγγελματία είναι 220 ευρώ και δικαιούται επιστροφή 606 ευρώ από την εκκαθάριση του 2019 (επειδή το 2017 είχε δηλώσει υψηλότερο φορολογητέο εισόδημα από το 2018), δεν χρειάζεται να πληρώσει την εισφορά Οκτωβρίου στις 7 Δεκεμβρίου. Η ασφαλιστική του υποχρέωση θα εξοφληθεί αυτόματα, το πιστωτικό του υπόλοιπο θα πέσει στα 386 ευρώ, με το οποίο θα πληρωθεί και η επόμενη εισφορά, δηλαδή του Νοεμβρίου.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπου ο ασφαλισμένος δεν έχει δηλώσει ή δεν δηλώσει ότι επιθυμεί να τα συμψηφίσει, οφείλει να πληρώσει τις εισφορές του κανονικά έως 7 Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι εντός του μηνός Δεκεμβρίου θα του επιστραφεί το σύνολο του πιστωτικού υπολοίπου στον λογαριασμό του.

Χρεωστικό υπόλοιπο

Όσον αφορά τους 359.000 ασφαλισμένους που είχαν μηδενικό αποτέλεσμα και τους 800.349 που κατέληξαν με χρεωστικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση του 2019, πρέπει να καταβάλουν κανονικά την εισφορά Οκτωβρίου έως 7 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα, μάλιστα, με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα, στο πλαίσιο του μίνι εργασιακού νομοσχεδίου, το χρεωστικό υπόλοιπο του 2019, που ανέρχεται στα 1.355,61 ευρώ κατά μέσο όρο, θα αποπληρωθεί σε 5 δόσεις αρχής γενομένης από 31 Μαρτίου του 2021 και μετά.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner