Τι ισχύει για αναστολές – τηλεργασία

Όλες οι εργασιακές υποχρεώσεις επιχειρήσεων και εργαζομένων – Πότε πληρώνονται τα κορονο-επιδόματα

Σε αναστολή σύμβασης ή υποχρεωτική τηλεργασία βρίσκονται σήμερα και για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα, καθώς το δεύτερο πανελλαδικό lockdown είναι πραγματικότητα από το περασμένο Σάββατο. Παράλληλα, για όλες τις επιχειρήσεις που είναι εν λειτουργία, πληττόμενες ή μη, παραμένει ενεργό το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», ενώ συνεχίζονται οι δηλώσεις -μονομερείς ή μη- στο σύστημα «Εργάνη» για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού εργαζομένων στον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού επελαύνει σε όλη τη χώρα κι επιβάλλει τους δικούς του κανόνες στην εργασία και τους εργαζόμενους πανελλαδικά. Στο πλαίσιο αυτό, από σήμερα -πρώτη εργάσιμη ημέρα της νέας καραντίνας- έως και τον Δεκέμβριο, ένα πλέγμα μέτρων και δράσεων μπαίνει σταδιακά σε εφαρμογή, με στόχο τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων.

Κυρίαρχο μέτρο της δεύτερης καραντίνας, όπως συνέβη και την άνοιξη, είναι οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, που απλώνονται οριζόντια σε εκατοντάδες κλειστούς ή πληττόμενους κλάδους βάσει ΚΑΔ και συνοδεύονται από αποζημίωση ειδικού σκοπού, υπολογιζόμενη αναλογικά επί του ποσού των 800 ευρώ για 30 ημέρες. Το μέτρο καλύπτει όλους τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί αναλογικά με βάση τις ημερολογιακές ημέρες της αναστολής και με ποσό αναφοράς τα 26,66 ευρώ ανά ημέρα:

1. Εργαζόμενοι σε Περιφερειακές Ενότητες -π.χ. στη Θεσσαλονίκη- των οποίων η σύμβαση έχει τεθεί υποχρεωτικά σε αναστολή βάσει ΚΑΔ από 3 Νοεμβρίου μπαίνουν σε αναστολή για 28 ημέρες, από 3 έως 30 Νοεμβρίου. Για παράδειγμα: Εργαζόμενος σε κλειστή επιχείρηση βάσει ΚΑΔ στη Θεσσαλονίκη τίθεται σε αναστολή από 3.11 και θα λάβει 747 ευρώ.

2. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή βάσει ΚΑΔ από 7 Νοεμβρίου τίθενται σε αναστολή για 24 ημέρες. Για παράδειγμα: Εργαζόμενος σε κλειστή επιχείρηση με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ τίθεται σε αναστολή από 7.11. Θα λάβει 640 ευρώ ειδική αποζημίωση.

3. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή από άλλη ημερομηνία, για παράδειγμα σήμερα Δευτέρα 9 Νοεμβρίου. Για παράδειγμα: Εργαζόμενος σε κομμωτήριο/κουρείο/κέντρο αισθητικής τίθεται σε αναστολή από 9.11 και θα λάβει 587 ευρώ για 22 ήμερες αναστολής.

4. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή από τον εργοδότη για μέρος ή για ολόκληρο τον μήνα σε επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές αλλά χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες για τον Νοέμβριο και βάσει της γενικευμένης λίστας ΚΑΔ του Απριλίου. Οι αναστολές των εργαζομένων σε ανοιχτές – πληττόμενες επιχειρήσεις ακολουθούν τις ημερομηνίες των τοπικών και του εθνικού lockdown. Δηλαδή στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι ανοικτών – πληττόμενων επιχειρήσεων μπαίνουν σε αναστολή από 3/11, ενώ στην Αθήνα ή αλλού από 7/11. Οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, επισιτισμό, αθλητισμό, μεταφορές, πολιτισμό που ήταν σε αναστολή και τον Οκτώβριο μπορούν να μπουν σε αναστολή από 1/11.

Για τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου και μέχρι το τοπικό ή εθνικό lockdown, ο εργοδότης πρέπει να καταβάλλει στον εργαζόμενο τον μισθό και να καλύψει τις εισφορές που αναλογούν στις ημέρες του μήνα κατά τις οποίες εργάστηκε. Αντιθέτως από τη στιγμή που αναστέλλεται η λειτουργία μια επιχείρησης με κρατική εντολή ενεργοποιείται η αναστολή σύμβασης εργασίας και το κράτος αναλαμβάνει την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών στο ύψος του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων. Κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις απαγορεύεται να προβούν σε απολύσεις, κι αν τις πραγματοποιήσουν αυτές είναι άκυρες. Ειδικά για τις πληττόμενες ισχύει και η ρήτρα διατήρησης του υφιστάμενου αριθμού εργαζομένων για έναν μήνα μετά την ενεργοποίηση των αναστολών.

Οι δηλώσεις των αναστολών Νοεμβρίου ξεκινούν στο σύστημα «Εργάνη» από εργοδότες και εργαζόμενους την ερχόμενη Κυριακή 15/11 και θα διαρκέσουν έως και 24/11.

Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων βάσει ΚΑΔ θα πραγματοποιηθούν από 27/11/2020 έως και 3/12/2020.

Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι πληττόμενων επιχειρήσεων βάσει ΚΑΔ θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις από 15/11/2020 έως και 7/12/2020. Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους σε πληττόμενες επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθούν σταδιακά από τις 7/12 και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται έως και 16 Νοεμβρίου οι δηλώσεις των αναστολών Οκτωβρίου από:

* εργαζόμενους σε επισιτισμό, τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό, αθλητισμό και κάθε άλλο πληττόμενο κλάδο βάσει ΚΑΔ.

* εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

* επιχειρήσεις με αναστολή λειτουργίας ήδη από τον Οκτώβριο και ειδικότερα στην Κοζάνη από 16/10 και στην Καστοριά από 23/10.

* Εργαζόμενους Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ), που έχουν τοποθετηθεί σε έμμεσο εργοδότη ο οποίος εμπίπτει σε πληττόμενο ΚΑΔ.

Οι πληρωμές των ειδικών αποζημιώσεων Οκτωβρίου αναμένονται στο τρίτο 10ήμερο του Νοεμβρίου, σχεδόν ταυτόχρονα αυτή τη φορά με τις πληρωμές των αναστολών Νοεμβρίου.

Εξ αποστάσεως

Παράλληλα με τις αναστολές συμβάσεων, «τρέχει» και το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας για το 50% των εργαζομένων, που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση πανεθνικά. Όλες οι λειτουργούσες επιχειρήσεις ανά την επικράτεια, ανεξάρτητα αν είναι πληττόμενες ή όχι υποχρεούνται να θέσουν το 50% των εργαζομένων τους σε τηλεργασία εφόσον η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Η τηλεργασία προδηλώνεται στο «Εργάνη» με το έντυπο 4.1, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επισύρεται κύρωση 3.000 ευρώ στην επιχείρηση. Για παράδειγμα: σε ασφαλιστική εταιρεία απασχολούνται 50 υπάλληλοι γραφείου και 20 τεχνίτες. Η εταιρεία υποχρεούται να θέσει σε τηλεργασία τους 25 υπαλλήλους γραφείου, όχι όμως και τους τεχνίτες. Ο υπολογισμός του 50% γίνεται επί του αριθμού των εργαζομένων οι οποίοι μπορούν να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη είναι μέχρι 25 Νοεμβρίου οι υποβολές μονομερών δηλώσεων στο σύστημα «Εργάνη» από καλλιτέχνες και ξεναγούς για την ειδική αποζημίωση του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. Έως 25 Νοεμβρίου υποβάλλονται και οι υπεύθυνες δηλώσεις – αιτήσεις από εργαζόμενους καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που γράφτηκαν έως 20/10 στην πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr.

Έως 24 Νοεμβρίου υποβάλλονται οι δηλώσεις της Β’ Φάσης Οκτωβρίου για τον Μηχανισμό «Συν- Εργασία», ενώ οι δηλώσεις της Α’ Φάσης Νοεμβρίου υποβάλλονται έως 30 Νοεμβρίου.

Στήριξη ανέργων

Όσον αφορά τους ανέργους, χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, που ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς, εγγεγραμμένης ανεργίας τον Μάρτιο του 2020. Το μέτρο αφορά περίπου 130.000 μακροχρόνια άνεργους. Ταυτόχρονα, επεκτείνεται κατά 2 μήνες η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όσους ανέργους η επιδότηση ανεργίας τους έληξε τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner