Τμηματικά σε 2 δόσεις το δώρο Χριστουγέννων

Για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή

Σε δύο δόσεις θα πάρουν Δώρο Χριστουγέννων απευθείας από το κράτος χιλιάδες εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή τον Δεκέμβριο. Στις 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβουν από το κράτος το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στο χρονικό διάστημα των αναστολών από 1ης Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου, ενώ σε δεύτερο χρόνο και ειδικότερα τον Ιανουάριο, θα εισπράξουν από το κράτος την αναλογία του Δώρου για τον χρόνο αναστολής του μηνός Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο εργοδότης πρέπει να πληρώσει το δικό του μερίδιο για τον χρόνο που ο εργαζόμενος δούλεψε κανονικά στο 8μηνο Μάιος – Δεκέμβριος έως τις 21 Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ, αναβάλλεται για τις αρχές του 2021 η αύξηση των συντάξεων και τα αναδρομικά των 15 μηνών που κουβαλά, με βάση τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης του πρόσφατου ασφαλιστικού, για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Διαδοχικές πληρωμές

Ο Δεκέμβριος είναι μήνας διαδοχικών πληρωμών και έως την Πρωτοχρονιά έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν 7 διαδοχικές πληρωμές για πάνω από 4,5 εκατομμύρια εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους. Για τους εργαζόμενους, η πιο σημαντική πληρωμή του Δεκεμβρίου είναι αυτή του Δώρου Χριστουγέννων, που φέτος θα δοθεί «σπαστά» και σε δόσεις από εργοδότη και κράτος, λόγω των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας χθες στην τηλεόραση του OPEN, στόχος είναι το υπουργείο Εργασίας να καταβάλει στις 21 Δεκεμβρίου το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στον χρόνο διάρκειας της αναστολής, που θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει έως τις 21 Δεκεμβρίου. Δεδομένου ότι παγίως το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τον χρόνο εργασίας στο 8μηνο Μάιος – Δεκέμβριος, η τελική φόρμουλα προβλέπει:

* Στις 21/12 ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στον χρόνο κατά τον οποίο ο εργαζόμενος είχε ενεργή σύμβαση εργασίας εντός του 8μήνου 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου. Ο εργαζόμενος πληρώνεται με βάση τον ονομαστικό μισθό.

* Στις 21/12 το κράτος προγραμματίζει να πληρώσει το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στον χρόνο των αναστολών για την περίοδο 1η Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου. Το κράτος πληρώνει με βάση την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ και των 800 ευρώ.

* Τον Ιανουάριο, πιθανότατα έως 15 Ιανουαρίου, το κράτος θα καταβάλει την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων για τη χρονική περίοδο της αναστολής εντός του Δεκεμβρίου (1/12 – 31/12).

Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι θα λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου τα επτά όγδοα, ήτοι το 87,5%, της αναλογίας του Δώρου επί των αναστολών, εφόσον έχουν χρόνο αναστολής εντός Δεκεμβρίου.

Αν η αναστολή τους τερματίζεται στις 30/11 θα λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου το σύνολο του Δώρου που δικαιούνται. Ειδικά για τις κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις τον μήνα Δεκέμβριο, υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στην αναστολή Δεκεμβρίου να δοθεί στις 21 Δεκεμβρίου, δηλαδή να πληρώσει εγκαίρως το κράτος στις 21/12 ολόκληρο το Δώρο που του αντιστοιχεί.

Αντίθετα, για τους εργαζόμενους σε αναστολή τον Δεκέμβριο από πληττόμενες επιχειρήσεις, αυτό δεν θα είναι εφικτό, καθώς δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου η διαδικασία των δηλώσεων αναστολών μηνός Δεκεμβρίου πληττόμενων επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ, σε αναστολή τον Μάιο, τον Νοέμβριο και από 1 έως 20 Δεκεμβρίου. Θα λάβει στις 21 Δεκεμβρίου 690 ευρώ από τον εργοδότη και 169 ευρώ από το κράτος για την αναστολή Μαΐου και Νοεμβρίου, δηλαδή σύνολο 859 ευρώ. Τον Ιανουάριο, πιθανότατα έως τις 15/1, θα λάβει 45 ευρώ από το κράτος για το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στις 20 ημέρες αναστολής του Δεκεμβρίου. Συνολικά για Δώρο Χριστουγέννων θα λάβει 904 ευρώ και χάνει 96 ευρώ.

Στο μεταξύ, η ειδική αποζημίωση του μηνός Νοεμβρίου στους εργαζόμενους σε αναστολή από επιχειρήσεις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ θα καταβληθεί μετά τις 7 και έως τις 21 Δεκεμβρίου. Η πιθανότερη ημερομηνία είναι 11 Δεκεμβρίου. Οι εν λόγω ειδικές αποζημιώσεις θα υπολογιστούν με βάση τα 800 ευρώ, δηλαδή 26,66 ευρώ ανά ημέρα αναστολής του Νοεμβρίου.

Στα τέλη Δεκεμβρίου και πριν από την Πρωτοχρονιά αναμένεται να πληρωθεί η ειδική αποζημίωση για τις αναστολές συμβάσεων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις κλειστές με κρατική εντολή για τον μήνα Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται πως η αποζημίωση των αναστολών του Δεκεμβρίου υπολογίζεται με βάση τα 534 ευρώ.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner