256.562 ευάλωτα νοικοκυριά θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα

Aπό την καταβολή του επιδόματος θα ωφεληθούν συνολικά 482.335 άτομα

Μόνο στα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά, δηλαδή στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, θα δοθεί φέτος το κοινωνικό μέρισμα, παρότι είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για τη διεύρυνση του κύκλου των αποδεκτών. Εν μέσω πανδημίας και γενικής καραντίνας, το φετινό «μέρισμα» θα λάβουν 256.562 ευάλωτα νοικοκυριά ωφελούμενα του προνοιακού προγράμματος, που έχουν συνολικά 482.335 μέλη, οι οποίοι θα εισπράξουν διπλό επίδομα με την τακτική πληρωμή Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το Δώρο Χριστουγέννων των εργαζομένων που έχουν τεθεί ή θα τεθούν σε αναστολή θα καταβληθεί φέτος «ψαλιδισμένο», καθώς θα υπολογιστεί για τους μήνες της αναστολής επί των 534 ευρώ και θα δοθεί «σπαστά»: ο εργοδότης θα δώσει μόνο το ποσό που αναλογεί στο χρονικό διάστημα της εργασίας εντός του 8μήνου Μάιος-Δεκέμβριος και το κράτος θα πληρώσει τους μήνες των αναστολών.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Χρήστου Σταϊκούρα και Γιάννη Βρούτση, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση την οποία είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή θα δοθεί φέτος στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή σε 256.562 ευάλωτα νοικοκυριά και 482.335 ωφελούμενους.

Διπλό επίδομα

Με την τακτική καταβολή του θα λάβουν διπλάσιο ύψος ενίσχυσης. Δηλαδή, το ποσό που έλαβαν τον Νοέμβριο επί δύο. Υπενθυμίζεται πως το ποσό του επιδόματος εξαρτάται ούτως ή άλλως από το εισόδημα του νοικοκυριού.

Για παράδειγμα, νοικοκυριό με ένα άτομο και μηδενικό εισόδημα θα λάβει 400 ευρώ αντί για 200 ευρώ. Αν όμως έχει εισόδημα, για παράδειγμα, 600 ευρώ το τελευταίο 6μηνο θα λάβει 200 ευρώ αντί για 100 ευρώ που θα λάμβανε κανονικά. Σε κάθε περίπτωση, θα πάρει το ποσό που έλαβε τον Νοέμβριο επί δύο.

Αντίστοιχα, ζευγάρι χωρίς παιδιά ή μονογονεική οικογένεια με 1 παιδί θα λάβει έως 600 ευρώ. Αν για παράδειγμα το ίδιο ζευγάρι έχει 6μηνιαίο εισόδημα 600 ευρώ, θα λάβει 440 ευρώ αντί για 220 ευρώ που θα έπαιρνε. Ζευγάρι με ανήλικο παιδί θα λάβει έως 700 ευρώ, ενώ ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά θα λάβει έως 800 ευρώ. Αν το ίδιο νοικοκυριό έχει εισόδημα 200 ευρώ τον μήνα το τελευταίο 6μηνο, θα λάβει 486 ευρώ αντί για 243 ευρώ που θα έπαιρνε.

Τελευταία εργάσιμη

Όλα τα προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής ενίσχυσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, καταβάλλονται πλέον την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Στο πλαίσιο αυτό, το διπλάσιο ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα δοθεί φέτος εν είδει «μερίσματος» λόγω των γιορτών, αναμένεται να καταβληθεί στα τέλη Δεκέμβρη. «Θα καταβληθεί μέσα στα Χριστούγεννα κανονικά με την πληρωμή την τακτική του Δεκεμβρίου», διευκρίνισε χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης. Ο ίδιος εξήγησε ότι τα ποσά θα πιστωθούν κατευθείαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταβολή θα γίνει όπως γίνεται κάθε μήνα, με το μισό ποσό σε προπληρωμένη κάρτα και το υπόλοιπο μισό σε μετρητά.

Οριστικό το «ψαλίδι» στο Δώρο Χριστουγέννων

Διευκρινίσεις έδωσε χθες το οικονομικό επιτελείο και για το Δώρο Χριστουγέννων των εργαζομένων που έχουν τεθεί ή θα τεθούν σε αναστολή από τον Μάιο έως και τον Δεκέμβριο. «Το Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους θα υπολογιστεί βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού και θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις-εργοδότες στις 21/12 σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Η αναλογία του Δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” θα καταβληθεί από το υπουργείο Εργασίας απευθείας στους εργαζόμενους μέσω του “Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ”. Επιδίωξή μας είναι η καταβολή να γίνει μέσα στον Δεκέμβριο και όπως αυτό είναι εφικτό», ανέφερε ο κ. Βρούτσης. Συνεπώς, το Δώρο Χριστουγέννων θα δοθεί σπαστά στους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν μπει ή θα μπουν σε αναστολή. Στις 21 Δεκεμβρίου, ο εργοδότης πρέπει να πληρώσει κανονικά το ποσό που αναλογεί στη χρονική περίοδο κατά την οποία ο μισθωτός εργάστηκε, δηλαδή η σύμβασή του ήταν ενεργή, με βάση τον ονομαστικό μισθό του, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Το κράτος, από την άλλη, θα καταβάλει απευθείας στον εργαζόμενο το ποσό του Δώρου που αντιστοιχεί στην περίοδο της αναστολής, υπολογισμένο με βάση τα 534 και τα 800 ευρώ.

Προσδοκίες

Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητικά στελέχη είχαν καλλιεργήσει προσδοκίες ότι για τους εργαζόμενους που τέθηκαν ή εξακολουθούν να είναι σε αναστολή το Δώρο θα καταβαλλόταν επί των ονομαστικών τους αποδοχών και όχι στο επίδομα των 534 ή 800 ευρώ τον μήνα.

Το Δώρο Χριστουγέννων του 2020 υπολογίζεται, όπως κάθε χρόνο, με βάση τους μισθούς του 8μήνου Μάιος – Δεκέμβριος. Για παράδειγμα, εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 800 ευρώ σε αναστολή 3 μήνες, από τον Μάιο έως και τον Ιούλιο, θα λάβει αθροιστικά 722 ευρώ, 206 ευρώ από το κράτος και 515 από τον εργοδότη. Αν είχε ονομαστικό μισθό 1.200 ευρώ, θα λάβει αθροιστικά 980 ευρώ. Ωφελημένοι βγαίνουν οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, από την πλευρά της, χαρακτήρισε «κοροϊδία» τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και κατέθεσε δύο τροπολογίες στη Βουλή για την πλήρη κάλυψη του Δώρου Χριστουγέννων των πληττόμενων εργαζομένων από το κράτος και για το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης για τα νοικοκυριά. «Δύο ελάχιστα μέτρα που και οφείλει και μπορεί να κάνει πράξη η κυβέρνηση», δήλωσε σχετικά η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, ενώ η τομεάρχης κοινωνικής Πρόνοιας, Θεανώ Φωτίου, εξήγησε πως το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης «αφορά 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος, 200 ευρώ για το δεύτερο και 100 ευρώ για κάθε παιδί».

Περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πάρουν την έκτακτη ενίσχυση

Με διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που βρίσκεται στη Βουλή, προβλέπεται χορήγηση έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους οι οποίοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης λόγω πανδημίας. Πληροφορίες αναφέρουν πως το εφάπαξ έκτακτο επίδομα θα είναι 400 ευρώ, ενώ η καταβολή του θα επεκταθεί, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βρούτσης στη Βουλή, σε γιατρούς, οδοντιάτρους, γεωτεχνικούς και δικαστικούς επιμελητές.

Επίσης με τροπολογία που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας των εργαζομένων στο επόμενο έτος. Ειδικότερα, εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή από τον Μάρτιο του 2020 και συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή αδιαλείπτως ή τίθενται σε αναστολή ανά διαστήματα μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020 μπορούν να μεταφέρουν το σύνολο ή το υπόλοιπο της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020, στο επόμενο έτος και συγκεκριμένα έως την 30ή Ιουνίου 2021.

Ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε τέλος πως οι εργαζόμενοι που επιδοτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας μπαίνουν σε αναστολή εφόσον η επιχείρηση κλείσει με κρατική εντολή,

αλλά όχι αν η επιχείρηση είναι πληττόμενη βάσει ΚΑΔ.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner