Eνισχύονται τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Μείωση ενοικίου 80% για Ιανουάριο – Φεβρουάριο για όσους μείνουν κλειστοί με κρατική εντολή

Ανοίγει τη «βεντάλια» των μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους η κυβέρνηση, με το διαθέσιμο ποσό για το 2021 να είναι 7,5 δισ. ευρώ και παράλληλα εστιάζει στην αλλαγή σελίδας στην οικονομία με την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη μείωση του ενοικίου κατά 80% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο για τις πληττόμενες από τους περιορισμούς επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με εντολή του κράτους.

Να σημειωθεί πως το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες για να μην έχουν άλλες απώλειες και αντίστοιχα οι επιχειρήσεις-ενοικιαστές θα πληρώσουν μόλις το 20%.

Παράλληλα η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 θα καταβληθεί τον Ιανουάριο και θα έχει κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ για όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20%. Σημειώνεται, πως οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν πως δεν θα υπήρχε ελάχιστο όριο και από το ποσό της 5ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα αφαιρείτο το ποσό της 4ης, με αποτέλεσμα ορισμένοι επαγγελματίες να αποκλείονταν από την 5η φάση του μέτρου. Το ποσό της 4ης θα αφαιρείται από την 5η Επιστρεπτέα, αλλά το ποσό που θα λαμβάνει ο δικαιούχος δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο από 1.000 ευρώ.

Παράλληλα, το βλέμμα είναι στραμμένο στη «μετά Covid εποχή», με το Μέγαρο Μαξίμου να εστιάζει στις νέες επενδύσεις, στην αναστροφή του brain drain και στην υλοποίηση μίας μεταρρυθμιστικής ατζέντας. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα ανακοινώνεται μεγάλη επένδυση στο θέμα της ηλεκτροκίνησης.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη με θέμα «Electric Cars e.GO Made in Greece» με αφορμή την «Επιστολή Πρόθεσης Συνεργασίας» μεταξύ της Enterprise Greece και της εταιρείας Next.e.GΟ για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επένδυση αφορά βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα και αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 800 θέσεις εργασίας.

Υλοποίηση ελαφρύνσεων

Μιλώντας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που υλοποιούνται για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού, εστιάζοντας στις δράσεις για τη θωράκιση των θέσεων εργασίας. Στόχος είναι την επόμενη χρονιά να προχωρήσουν οι φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, με κυβερνητικά στελέχη να υπογραμμίζουν ότι το 2021 κάνει… ποδαρικό με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Την επόμενη χρόνια θα διατεθούν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για πρόσθετα μέτρα στήριξης, ενώ δίνει ιδιαίτερα βαρύτητα στα ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Δράσεις για την πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή. Παράλληλα μια σειρά μέτρων που έχουν πετύχει θα συνεχίσουν να τρέχουν (όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή), ενώ ανάλογα με την πορεία της οικονομίας θα ανακοινωθούν και πρόσθετες δράσεις.

Μονόδρομος το click away

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μέτρο του click away, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει κάθε προσπάθεια για να στηρίξει το λιανεμπόριο. Έθεσε μάλιστα το ερώτημα ποια εναλλακτική υπάρχει μέσα σε αυτή τη συγκυρία.

Σε όσους ανέφεραν πως ευνοούνται μόνο οι μεγάλοι όμιλοι απάντησε ότι υπάρχουν κάποιοι μεγάλοι όμιλοι που δεν θέλησαν να μπουν σ’ αυτή τη διαδικασία, ενώ τόνισε πως το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει έρθει για να μείνει και είναι μια ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους. Όπως είπε «υπάρχουν διαθέσιμα κεφαλαία να το κάνουν», προσθέτοντας πως όσες επιχειρήσεις δεν το κάνουν, ασχέτως πανδημίας, θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση. Κατέληξε δε λέγοντας ότι το click away, από την εικόνα που υπάρχει, δουλεύει καλά στην αγορά κι αντιμετωπίζει το πρόβλημα των εταιρειών διανομής, καθώς υπήρξαν πολύ αυξημένες παραγγελίες.

Παράλληλα με την οικονομία θα δοθεί έμφαση σε ζητήματα της καθημερινότητας και δεν είναι τυχαίο πως για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων (ανάλογη αναφορά είχε κάνει και στο υπουργικό συμβούλιο). Μάλιστα το χαρακτήρισε «πρώτη πολιτική προτεραιότητα» της κυβέρνησης.

Όσον αφορά την επόμενη μέρα της οικονομίας το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να εστιάσει σε μια μεταρρυθμιστική και φιλοεπενδυτική ατζέντα για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην αγορά εργασίας. Μάλιστα αυτό που σημειώνεται από κυβερνητικά στελέχη είναι πως ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία λόγω του κορονοϊού, υπάρχει εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η Microsoft επέλεξε την Ελλάδα για την ανάπτυξη data center, η Volkswagen ξεκίνησε πιλοτικό πρόγραμμα έξυπνης κινητικότητας και ηλεκτροκίνητων οχημάτων και η Pfizer ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα δημιουργήσει ένα δεύτερο κόμβο στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα η κυβέρνηση κοιτά σε δύο μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων: Τους περίπου 500.000 πολίτες -κυρίως νέους με υψηλή εξειδίκευση- που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και στόχος είναι να επιστρέψουν. Τους εργαζόμενους από άλλες χώρες που θα μπορούσαν με τα κατάλληλα κίνητρα να επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν από τη χώρα μας. Άλλωστε η εξ αποστάσεως εργασία -που αποτέλεσε λύση ανάγκης λόγω της πανδημίας- φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει.

Μεγάλη έμφαση στην Έκθεση Πισσαρίδη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για τον νέο προϋπολογισμό, έκανε λόγο για ένα «τολμηρό βήμα για μετασχηματισμό της εθνικής οικονομίας», τονίζοντας ότι «έχει έρθει πια η ώρα η χώρα να αποκτήσει ένα μακρόπνοο, σαφές παραγωγικό μοντέλο που θα την καταστήσει ανταγωνιστική και θα δημιουργήσει νέο πλούτο που θα μοιραστεί ισότιμα σε όλους».

Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα «για τη στήριξη της κοινωνίας και της παραγωγικής οικονομίας». Ειδικότερα σημείωσε πως «η ένεση ρευστότητας στις επιχειρήσεις θα ξεπεράσει τα 12 δισεκατομμύρια σε διάστημα 10 μηνών. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, κυρίως όμως ο μηχανισμός της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ενίσχυσαν ήδη 700.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», σημειώνοντας πως όλα αυτά έγιναν χωρίς κανένα νέο φόρο και υπογραμμίζοντας πως για πρώτη φορά μια έκτακτη κατάσταση δεν προκάλεσε επιβολή πρόσθετων βαρών στους πολίτες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Έκθεση Πισσαρίδη, μιλώντας για τεκμηριωμένες προτάσεις και δοκιμασμένες από τη διεθνή εμπειρία. «Να τη δούμε στη Βουλή κεφάλαιο-κεφάλαιο, πρόταση-πρόταση τι λέει και να δούμε πού διαφωνούμε», είπε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκ νέου στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας: «Θέλετε να ετοιμάσετε, είδα, αντι-εκθέσεις, αν το κατάλαβα καλά. Υπάρχει τώρα “αντι-έκθεση Πισσαρίδη”. Τι ακριβώς είναι η “αντι-έκθεση Πισσαρίδη”; Γιατί πρέπει να είναι “αντί” στην Έκθεση Πισσαρίδη; Γιατί δεν μπορείτε να πάρετε την Έκθεση Πισσαρίδη και να πείτε, με αυτά συμφωνώ, με αυτά διαφωνώ».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner